30.3 C
Iași
joi, iulie 18, 2024

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, sărbătoare importantă pentru români. Ce nu trebuie să faci astăzi

Must Read

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt sărbătoriți de către creștini pe date de 8 noiembrie. Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril sunt cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor spre Rai.

Ziua de 8 noiembrie este considerată ”Vara Arhanghelilor”, iar pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun, trebuie să mai fie între două şi patru zile senine şi călduroase, numite popular ”Vara iernii”.

În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat, în comparaţie cu Arhanghelul Gavril. El poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este dat să mai trăiască. De multe ori, este înâlnit alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneşte sau orânduieşte singur grindina, cu tunul. El ţine şi ciuma în frâu, asemănător Sfântului Haralambie.

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Ce nu trebuie să faci astăzi

Potrivit tradițiilor, se obișnuiește ca în ziua de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sau în ajunul sărbătorii de Sfântul Mihail și Gavril, să se împartă pomană pentru sufletele morților. Aceste ofrande se numesc popular “Moșii de Arhangheli”.

Totodată, un vechi obicei spune că de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril se aprind lumânări. Acestea se aprind atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.

Altfel, în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se făcea marea pomenire pentru toți morții din familie.

În credinţa populară, Arhanghelii asistă şi la Judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele. La munte, unde Arhanghelii sunt şi patroni ai oilor, stăpânii animalelor făceau o turtă mare din făină de porumb, numită “turta arieţilor” (arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), pe care o aruncau în dimineata zilei de 8 noiembrie în târla oilor. Se credea că, dacă turta cădea cu faţa în sus, în primăvară toate oile vor avea miei.

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Peste 1,4 milioane de români sărbătoresc onomastica

Peste 1,4 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Mihail şi Gavriil Peste 1,4 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica miercuri, de Sfinţii Mihail şi Gavriil. Potrivit Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 826.317 bărbaţi şi 634.195 de femei.

Citește și: Începe Postul Crăciunului. Ce este complet interzis să faci până pe 25 decembrie