17.4 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

Pedeapsă aspră pentru părinţii care nu plătesc pensia alimentară pentru copilul lor. Ar putea sta după gratii până la 3 ani

Must Read

Se face dreptate în cazul părinţilor care din diferite motive nu mai contribuie la creşterea copilului după ce s-au despărţit de partener.

Concret, tatăl sau mama care nu plăteşte pensia alimentară pentru cel mic ar putea face închisoare de la şase luni până la trei ani. Sau în cel mai bun caz, să plătească o amendă. Sunt pedepse care se vor aplica chiar şi în cazul cuplurilor despărţite amiabil, la un notar.

Până acum, legea făcea referire doar la pensiile stabilite de un judecător. Proiectul de lege a fost adoptat deja de Camera Deputaţilor şi va ajunge pentru promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Neplata, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească sau prin act notarial se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care aduce modificări Codului penal, după ce a fost adoptată luna trecută de Camera Deputaților.

Articolul 378 din Codul penal, în forma anterioară prevedea că: „ (1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale; b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege; c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Prin urmare, în forma de până acum a Codului penal era vorba doar despre pensia de întreţinere stabilită pe cale judecătorească.

Dar propunerea legislativă adoptată de către deputaţi și promulgată de Iohannis introduce şi prevederea ca pensia de întreţinere să fie stabilită notarial, iar incriminarea neplăţii acestei pensii, timp de 3 luni, să poată fi făcută pentru ambele căi stabilite ori pe cale judecătorească ori notarial.