-1.8 C
Iași
vineri, decembrie 8, 2023

Cum se recalculează pensiile dupa noua lege. Care este formula de calcul

Must Read

Cum se recalculează pensiile dupa noua lege? Pensiile vor fi majorate de două ori în 2024, o dată la 1 ianuarie, cu 13,8%, și încă o dată la 1 septembrie, prin recalculare.

Mai mult, potrivit noii legi, românii cu stadiul complet de cotizare, de 35 de ani, s-ar putea pensiona mai devreme.

Potrivit proiectului de lege aflat în dezbatere publică, o persoană poate solicita pensie anticipată dacă îndeplinește două condiții:

a depășit cu cinci ani stagiul complet de cotizare, de 35 de ani;
mai are cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, care este de 65 de ani pentru bărbați, iar la femei se stabileşte în funcție de anul nașterii.

Practic, potrivit proiectului, se pot pensiona anticipat femeile care au între 58 și 63 de ani şi bărbații între 60 și 65 de ani.

Care este formula de calcul a pensiilor după noua lege

Formula simplă de calcul se bazează pe valoarea punctului de referință (VPR) înmulțită cu numărul de puncte de pensie specificate în decizia de pensionare a fiecărui individ.

Pentru cei care nu cunosc valoarea punctului de referință (VPR), aceasta este echivalentă cu punctul de pensie, care în 2024 va fi de 2.031 lei, în cazul în care Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8%, conform declarațiilor premierului Marcel Ciolacu. Așadar, punctul de pensie este împărțit la numărul de ani de cotizare, în acest caz 25 de ani, reprezentând media anilor de cotizare. Astfel, valoarea punctului de referință este de 81 de lei.

Număr total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Ce înseamnă fiecare dintre variabile:

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: Ai contribuit 35 de ani, primești 35 de puncte. Ai contribuit 25 de ani, primești 25 de puncte.

Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că ai rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani, care acordă astfel:

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

– 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

– 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40.