17.4 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

A muncit în Italia ca badantă 15 ani, s-a întors acasă și are propria afacere

Must Read

După 15 ani de muncă în Italia, o româncă s-a întors în țară unde a aderat împreună cu soțul ei sicilian la rețeaua „Gastro Local”, un concept inovativ, tradițional gastronomic, care oferă turiștilor posibilitatea să ia masa ca oaspeți în cadrul unei familii.

Punctele Gastronomice Locale sunt puncte de alimentație turistică de tip familial, care oferă preparate alimentare specifice zonei geografice din care fac parte. Acestea pot fi dezvoltate în orice zonă rurală din țară, iar în prezent în România există Puncte Gastronomice Locale în câteva județe precum: Brașov, Covasna, Sibiu, Tulcea.

Acolo a amenajat împreună cu soțul ei italian un foișor cu mese unde turiștii vin să mănânce „ca la mama acasă”. Din meniu, de obicei nu lipsește ciorba de perișoare, bulzul, tochitura de porc și papanașii cu gem și smântână, informează StartupCafe.

Practic, în casa de la munte a cuplului turiștii devin musafiri

Ce înseamnă Gastro Local? „Că servești masa ca într-o familie. Te așezi la masă și poți servi ce are familia pregătit de mâncare în ziua respectivă. Totul tradițional, natural, bio și proaspăt. Turiștii sunt foarte, foarte atrași de acest concept”, a mărturisit Anca într-un video realizat de sursa citată.

„Dacă ceea ce avem noi în meniu la momentul respectiv nu-i mulțumește pe turiști, pot suna la altă locație din rețeaua Gastro Local și servi masa în altă parte”.

Pasiunea pentru bucătărie Anca a avut-o dintotdeauna, iar într-o zi, cunoscându-i abilitățile culinare, un vecin i-a vorbit despre rețeaua Gastro Local.

„Nu înțeleg, despre ce e vorba?”, a întrebat Anca. „Pregătești de mâncare și îi dai turistului să mănânce, doar atât”, i-a răspuns vecinul. Românca și soțul italian nu au mai stat pe gânduri și au pus afacerea pe roate.

Printre primii lor clienți s-a numărat un turist care i-a promovat afacerea online

„A doua zi am avut un turist care mi-a rămas prieten pentru o viață întreagă – a povestit Anca. „Mi-a pus afacerea pe Google, eu nu știam atunci ce înseamnă asta, era la început de drum. M-a ajutat foarte, foarte mult, practic am început afacerea cu dreptul.”

Turiștii care i-au trecut pragul și gustat bucatele i-au lăsat recenzii care i-au adus un număr și mai mare de clienți. „Oamenii au încredere și vin la sigur.”

Pentru că are peste 600 de recenzii cu nota 4.9 din 5, a primit în 2022 de la Google România premiul „Recenzia de Aur”.

Între timp, bucătăria casei a devenit prea mică pentru activitatea româncei noastre și ea a reamenajat cămăruța bunicii pe care a transformat-o într-o bucătărie mai mare pentru a-i putea ospăta cum se cuvine pe toți clienții săi.

Acolo l-a cunoscut pe actualul soț și a petrecut în Peninsulă 15 ani din viață. S-a întors apoi în România, pentru a avea grijă de părinții care erau în vârstă.

„Am zis că atunci când ei nu vor mai fi încui din nou totul și mă întorc în Italia, dar nu, destinul meu e aici. Activitatea de acum mi-a picat efectiv ca un bulgăre de aur, efectiv ni s-a ivit ocazia aceasta, care e singurul lucru care m-a împlinit emoțional, afectiv și din toate punctele de vedere”.

Anca Vlad este o gazdă veselă și primitoare, cu o mare pasiune pentru gătit și curățenie. După 15 ani de îngrijit persoane în Italia, împlinirea și-a găsit-o tot acasă, în propria gospodărie. Video mai jos: