17.4 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

Începe Postul Crăciunului! Ce nu trebuie să facă românii timp de 40 de zile

Must Read

Postul Crăciunului, conform calendarului creștin ortodox, începe pe data de 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie. Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos este unul dintre cele două mari posturi din cursul anului, fiind extrem de important pentru credincioși. 

Pe 25 decembrie, creștinii vor sărbători Nașterea Domnului sau Crăciunul. Lasatul Secului pentru Postul Crăciunului 2020 are loc în seara Sfântului Filip, pe data de 14 noiembrie. Postul Crăciunului se întinde pe o perioadă de 40 de zile și amintește de postul de 40 de zile al profetului Moise pe Muntele Sinai, înainte de primirea Tablelor Legii.

Până pe 21 noiembrie, atunci când este şi sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, perioada de postire este mult mai aspră. În timpul postului, nunţile sunt interzise, iar credincioşii trebuie să se spovedească, pregătindu-se pentru Împărtăşanie.

Postul Crăciunului. Ce nu trebuie să facă românii timp de 40 de zile

Până în Ajunul Crăciunului, credincioşii au parte de mai multe zile cu dezlegare la peşte, ulei şi vin, însă Ajunul Naşterii Domnului este cea mai aspră zi de postire. Atunci se ţine post negru, iar preotul este aşteptat în case pentru a aduce vestea Naşterii Mântuitorului.

Postul nu înseamnă doar să te abții de la câteva alimente interzise, ci mult mai mult. Pe lângă abținerea de la mâncăruri de dulce și înfrânarea de la lăcomie materială, invidie și egoism, gânduri necurate și cuvinte urâte, omul trebuie să ceară iertare pentru păcatele lui.

În Postul Crăciunului nu se fac nunți, nu se mănâncă de dulce, iar oamenii ar trebui să fie mai buni și mai miloși cu semenii lor.

În Postul Crăciunului sunt mai multe zile cu dezlegare la pește.

Când este dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023

În anul 2023, pe toată perioada Postului Crăciunului, sunt zile de dezglegare la pește astfel:

Marți, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 25 noiembrie; 26 noiembrie; 30 noiembrie – Sfântul Andrei; 3 decembrie ; 4 decembrie; 5 decembrie; 6 decembrie – Sfântul Nicolae; Joi, 7 decembrie; 9 decembrie; 10 decembrie; 12 decembrie; 16 decembrie; 17 decembrie; 18 decembrie;