16.3 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

Atenție români! Ce se va întâmpla pensiile românilor cu un stagiu de cotizare mai mare de 30 de ani

Must Read

Atenție români! Ce se va întâmpla pensiile românilor cu un stagiu de cotizare mai mare de 30 de ani?

Senatul a adoptat cu 81 de voturi pentru, 12 împotrivă și 8 abţineri, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, for decizional.

Dacă legea va fi adoptată, românii care au peste 30 de ani de cotizare la pensie vor fi avantajați. Mai mult, Marius Budăi a anunțat, recent, ce se va întâmpla cu pensionarii români care au un stagiu de cotizare mai mare de 30 de ani.

”Auzim cu toții de cetățeni care au lucrat 30 de ani și au pensia minimă. Acum, prin acel punctaj suplimentar, de peste 25 de ani, li se va ridica pensia și vom face deosebirea între cei care muncesc strict stagiul minim de cotizare, adică cei 15 ani, și cei care muncesc 30-35 de ani sau chiar 40 de ani. Este exact ceea ce spuneam, că noi încurajăm munca.

Deci cu cât stai în câmpul muncii, nu mergem în extrema cealaltă să spunem că majorăm vârsta de pensionare, să ne înțelegem. Nu se majorează vârsta de pensionare prin legea aceasta, dar încurajăm munca. Pentru cei care stau mai mult în muncă, vor primi și mai mult”, a explicat fostul ministru al Muncii.

Românii cu stadiul complet de cotizare s-ar putea pensiona mai devreme

Românii cu stadiul complet de cotizare, de 35 de ani, s-ar putea pensiona mai devreme. Potrivit proiectului de lege aflat în dezbatere publică, o persoană poate solicita pensie anticipată dacă îndeplinește două condiții:

a depășit cu cinci ani stagiul complet de cotizare, de 35 de ani;mai are cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, care este de 65 de ani pentru bărbați, iar la femei se stabileşte în funcție de anul nașterii.

Pensiile vor fi majorate de două ori în 2024, o dată la 1 ianuarie, cu 13,8%, și încă o dată la 1 septembrie, prin recalculare. În prezent, cheltuielile lunare cu pensiile se ridică la 9,66 miliarde lei, dar vor crește la 11,35 miliarde de la începutul anului și la 13,8 miliarde de la 1 septembrie 2024.