21.1 C
Iași
sâmbătă, iulie 20, 2024

Cresc alocațiile copiilor! Ce sumă vor primi lunar de la 1 ianuarie

Must Read

Cresc alocațiile copiilor! De la 1 ianuarie, alocațiile copiilor vor crește cu suma de 87 de lei – pentru copiii de până în doi ani – și cu 35 de lei pentru cei până la 18 ani.

În acest moment, alocația este de 631 de lei pentru un copil de până în doi ani sau cu handicap și 256 pentru cei de până la 18. De la 1 ianuarie însă, acestea se majorează cu 87, respectiv 35 de lei. Creșterile reprezintă, de fapt, indexarea cu rata inflației care în acest an a variat între 5 și 10 procente.

”Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021.

Cresc alocațiile copiilor! Și alocația lunară de plasament a fost majorată

Anul trecut, și alocația lunară de plasament a fost majorată. După ultima majorare, drepturile bănești ale unui copil plasat într-o familie, la o persoană sau la un asistent maternal, sunt în cuantum de 950 de lei.

Titularul dreptului la alocația de stat este copilul, potrivit legii, însă banii sunt încasați, de regulă, de unul dintre părinți.

Creșterile reprezintă, de fapt, indexarea cu rata inflației care în acest an a variat între 5 și 10 procente.

Peste 3,5 milioane de copii beneficiază în prezent de alocația de stat. De la 1 ianuarie 2024 suma pe care aceștia o primesc lună de lună ar putea fi majorată. Există însă posibilitatea ca această creștere a alocațiilor să fie amânată până în martie, după ce INS va anunța oficial rata inflației din anul precedent.

Plata alocației poate fi făcută fie prin mandat poștal, fie prin transfer bancar.

Sursa foto: Pexels.com