30.3 C
Iași
joi, iulie 18, 2024

Se schimbă Codul rutier. Mii de șoferi vor fi afectați de noile reglementări

Must Read

Se schimbă Codul rutier. Mii de șoferi vor fi afectați de noile reglementări după ce un nou proiect de lege susținut de toate partidele parlamentare din România urmează să modifice regulile privind valabilitatea permisului de conducere.

Așdar, potrivit noilor reglementări, șoferii români trecuți de 70 de ani vor trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, iar cei trecuți de 80 de ani, la fiecare doi ani.În schimb, conducătorii auto  cu vârsta de până la 70 de ani își vor reînnoi permisul de conducere mai rar decât în prezent.

Se schimbă Codul rutier. Mii de șoferi vor fi afectați de noile reglementări

Se schimbă Codul rutier. Astfel, valabilitatea permiselor pentru categoriile AM, A1, A2, A (mopede și motociclete) și B, B1, BE (mașini mici) ar urma să crească de la 10 ani, cât e acum, la 15 ani.

În cazul șoferilor trecuți de 70 de ani, valabilitatea permiselor de conducere (pentru categoriile amintite mai sus) se va reduce la cinci ani şi vor face vizita medicală la aceeaşi perioadă de timp. De asemenea, proiectul prevede ca șoferii trecuți de 80 de ani să-și preschimbe permisul de conducere, indiferent de categorie, la fiecare doi ani.

Permisele de conducere emise înainte de intrarea în vigoare a noilor perioade de valabilitate își vor păstra valabilitatea înscrisă pe ele.

Noile măsuri se doresc să vină în sprijinul șoferilor amatori. Astfel, potrivit noilor reglementări, șoferii vor cheltui mai puțini bani și vor pierde mai rar timp cu preschimbarea permisului, în condițiile în care acest lucru ar urma să se realizeze la 15 ani, nu la 10, cât este prevăzut acum în lege.

Citește și: Motivul pentru care șoferii români ar putea rămâne fără permis. Ce ar putea fi prevăzut în Codul Rutier

Citește și: Ce se întâmplă dacă vei fi prins conducând o mașină cu transmisie manuală, deși ai făcut școala pe una automată