11.6 C
Iași
sâmbătă, mai 18, 2024

Cum poți să nu mai plătești impozitul pe locuință! Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a beneficia de acest lucru

Must Read

Cum poți să nu mai plătești impozitul pe locuință? Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a beneficia de acest lucru?

Potrivit unor reglementări fiscale, românii care stau la bloc nu vor mai fi nevoiți să plătească impozitul pe locuinţă dacă  îndeplinesc o singură condiţie: să îşi anvelopeze blocurile pe cont propriu.

Astfel, cei care vor face acest lucru vor fi scutiţi de la plata impozitului pe locuinţă timp de șapte ani. Acest beneficiu îl au locuitorii din Drobeta Turnu Severin, unde consiliului local a luat această hotărâre în urmă cu patru ani.

Însă, deşi numeroși localnici au făcut acest lucru, niciunul nu a beneficiat de această scutire de taxe din cauza documentelor pe care ar avea nevoie să le aibă. În primul rând, lucrările ar trebui realizate cu o firmă specializată, însă acest lucru duce la o creştere exponenţială a costurilor. Dacă lucrarea ar fi făcută de o firmă specializată, aşa cum prevede hotărârea de Consiliu Local din Drobeta Turnu Severin, costurile ar fi fost aproape duble. Pentru anveloparea unui bloc, acestea ar putea ajunge la un milion de euro, ceea ce este o sumă mult prea mare pentru cei care face asta pe cont propriu.

Cum se calculează impozitul pe locuințe în România

Impozitul pe clădire se plătește în funcție de destinația acesteia. Există un impozit pentru clădirile rezidențiale, destinate strict locuitului. Iar alte sume sunt de plată către stat pentru clădirile nerezidențiale, folosite în scop economic, ca sediile firmelor sau persoanelor fizice autorizate, spațiile comerciale, cabinetele individuale etc.

Dacă deții, ca persoană fizică, o clădire rezidențială și, eventual, și o clădire-anexă, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota exactă a impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local.

Citește și: Impozit mai mic cu 50% în 2024. Cine sunt proprietarii de locuințe care vor beneficia de această reducere