17.4 C
Iași
sâmbătă, iunie 22, 2024

Bani de la stat pentru români din ianuarie. Voucherele vor putea fi preschimbate în bani

Must Read

Veste bună pentru români! Se dau bani de la stat începând cu luna ianuarie a anului viitor. Ba mai mult decât atât, voucherele vor putea fi preschimbate în bani.

Potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală, românii pot primi, începând cu 1 ianuarie 2024, noi vouchere de la stat. Astfel, persoanele care prestează activități în gospodăriile unei familii sau ale unui persoane singure vor putea fi remunerate cu tichete casnice.

Românii vor putea beneficia de aceste tichete de activități casnice începând cu 1 ianuarie 2024. Tichetul va avea o valoare nominală de 15 lei, care va putea fi ajustată anual.

Potrivit legii, activitatea casnică reprezintă activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic.

Bani de la stat pentru români din ianuarie. Voucherele vor putea fi preschimbate în bani

În lege se precizează faptul că activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial și nu se efectuează în beneficiul unor terți.

Activitățile pentru care pot fi emise tichete includ serviciile de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor, serviciile de croitorie, serviciile de preparare a hranei, serviciile de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent. De asemenea, prin tichete de activități casnice pot fi remunerate și activitățile desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă.

Important de subliniat este faptul că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic.

Numărul orelor, dar și volumul de muncă, se stabilesc între beneficiarul casnic și prestatorul casnic. Cu toate acestea, durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani.

Tichetele nu sunt transferabile și nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri și servicii. Mai mult decât atât, pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.