5.2 C
Iași
miercuri, februarie 28, 2024

Legea care ar putea aduce zeci de permise suspendate! Cum vor putea rămâne șoferii fără carnet de conducere pentru ceea ce făceau deja în trafic

Must Read

Legea care ar putea aduce zeci de permise suspendate! Cum vor putea rămâne șoferii fără carnet de conducere pentru ceea ce făceau deja în trafic?

Codul rutier se va schimba potrivit unui proiect de OUG aflat în dezbatere publică. Acest proiect de OUG va introduce posibilitatea ca șoferii să fie sancționați și în baza unor înregistrări audio-video primite de polițiști de la alți participanți la trafic sau de la administratorii drumurilor publice.

”Polițistul rutier poate constata contravenții și cu ocazia verificării unei sesizări cu privire la o posibilă faptă de nerespectare a unei reguli de circulație de către un conducător de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, a cărei producere a fost percepută de către un alt participant la trafic și surprinsă de acesta într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”, se arată în proiect.

Cum vor putea rămâne șoferii fără carnet de conducere pentru ceea ce făceau deja în trafic

În acest proiect de OUG se introduce, practic, o excepție de la actuala regulă, care stabilește că polițiștii rutieri trebuie să constate contravențiile direct sau cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.

Astfel, cei ce au fost martori ai încălcării unor reguli de circulație vor putea încărca înregistrarea ce conține evenimentul rutier, făcută cu camera de bord sau cu telefonul, de pildă, pe un site web. Sesizarea va trebui făcută poliției rutiere pe raza căreia a avut loc presupusa încălcare a regulilor rutiere.

Vor putea fi constatate și sancționate de polițiști, în baza înregistrărilor video primite:
nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului;

adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului;
neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept;nerespectarea regulilor privind depășirea;neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/ sau sonore sunt în funcțiune;efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă sau pe drumul expres, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.