16.3 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

Au interzis! Șoferii începători vor avea mai multe restricții

Must Read

Șoferii începători vor avea mai multe restricții potrivit unei noi propuneri legislative care vizează modificări ale Codului Rutier. Aceasta se află, în acest moment, în lucru la Parlament.

Șoferii începători vor avea mai multe restricții! Una dintre schimbările prevăzute în propunerea legislativă vizează șoferii începători. Astfel, șoferii ”cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi cei care au o experiență de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B, le este interzis să conducă vehicule care depășesc 100 CP, respectiv 75 de kw în cazul vehiculelor electrice”.

O altă schimbare se referă la școala de șoferi. Numărul minim de ore de pregătire teoretică va fi de 25, iar cel de pregătire practică va fi de 45.

Până în prezent, numărul minim de ore de pregătire teoretică era 24, iar al celor de pregătire practică de 30 de ore.

De asemenea, noua propunere legislativă vizează relațiile dintre Poliția Rutieră și șoferi. ”În vederea stabilirii unor relații civilizate, calme și deschise, autoritatea competentă stabilește reguli de comportament specifice polițistului rutier în relația cu participanții la trafic și le supune Guvernului spre aprobare prin hotărâre”.

Schimbare majoră. Cum se va putea obține permisul de conducere

De asemenea, potrivit noului proiect de lege, examinarea pentru obținerea permisului de conducere se va putea realiza şi de către examinatori persoane fizice atestate de către autoritatea competentă potrivit normelor de aplicare a prezentei legi. Acest lucru schimbă radical modalitatea de examinare la proba practică. Până în prezent, examinatori puteau fi doar persoane ce erau deja polițiști, însă noul proiect vrea să schimbe acest lucru. ”Desemnarea examinatorului, angajat al autorităţii competente prevăzute la alin. (1) sau persoană fizică atestată, se realizează prin tragere la sorți”, se arată în proiectul legislativ.

Citește și: Ce se întâmpla dacă vei fi prins conducând o mașină cu transmisie manuală, deși ai făcut școala pe una automată

Citește și: Motivul pentru care șoferii români ar putea rămâne fără permis. Ce ar putea fi prevăzut în Codul Rutier