13.9 C
Iași
sâmbătă, februarie 24, 2024

Un val de aer polar loveşte România. Precipitaţii, frig şi lapoviţă în toată ţara în următoarele zile; ninsori şi viscol la munte

Must Read

Azi plouă şi e răcoare, dar în weekend vorbim de frig adevărat. Odată cu frigul vin şi ninsorile.

Astăzi avem în toată ţara precipitaţii dar pentru că temperaturile sunt destul de ridicate vorbim doar despre ploi. Mâine şi poimâne se mai linişteşte puţin atmosfera însă în weekend un ciclon care vine din Marea Mediterană va avansa până în Marea Neagră, motiv pentru care va aduce precipitaţii însemnate cantitaiv prin sud-estul ţării.

Dar pentru că va atrage aer rece din nord-est, precipitaţiile acestea vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Pe la munte vom avea ninsori şi viscol iar vântul va sufla dinspre zona terestră spre mare şi nu vom avea parte de valuri foarte mari. Dacă aveţi drumuri de făcut în acest weekend, neapărat să aveţi cauciucuri de iarnă.

Meteorologii anunță că între 23 noiembrie, ora 14:00 – 24 noiembrie, ora 8:00, în Capitală, cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 7 – 8 grade, iar cea minimă se va situa între 1 grad şi 3 grade, conform Agerpres.

Pe parcursul zilei de vineri, între orele 8:00 – 18:00, vremea se va încălzi faţă de ziua precedentă şi va deveni caldă pentru ultima decadă a lunii noiembrie.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 14 grade. Cu toate acestea, cerul va fi variabil, cu înnorări spre sfârşitul intervalului, când va creşte probabilitatea de ploi slabe. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze de 35 – 40 km/h, potrivit surselor citate.

Deși în Capitală temperaturile se mențin la un nivel normal pentru această dată, pentru zone din 15 județe din nordul țării ANM a emis avertizări Cod galben și Cod portocaliu de intensificări ale vântului și ninsori viscolite, valabile până vineri seară.

Codul portocaliu de vreme rea este valabil în Carpaţii Orientali (zona de munte a judeţelor: Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea), în general la peste 1.500 de metri altitudine, unde vizibilitatea va fi redusă sub 50 de metri.

Iar Codul galben de intensificări ale vântului şi ninsori viscolite va afecta zone din Carpaţii Orientali şi în Munţii Apuseni.

Din a doua parte a nopţii de joi spre vineri (23/24 noiembrie), îndeosebi în masivele montane din nordul ţării, temporar va ninge viscolit, iar vizibilitatea va fi redusă.

De asemenea, meteorologii avertizează că intensificări ale vântului, cu viteze în general de 40 – 50 km/h, se vor semnala local atât în centrul, cât şi în estul teritoriului.