5.2 C
Iași
miercuri, februarie 28, 2024

Vine urgia! Meteorologii recomandă să nu ieșiți afară! Cod roșu de viscol în România

Must Read

Vine urgia! Meteorologii recomandă să nu ieșiți afară! Iarna pare că s-a instalat mai devreme, astfel că, deși încă suntem în luna noiembrie, un nou episod de viscol se pregătește să lovească România.  

Pe pagina de Facebook Severe Weather Alert – România este prognozat un cod roșu de viscol în județele din sud-estul țării.

Cod roșu de viscol

Astfel, în intervalul 26 noiembrie, ora 05 – 26 noiembrie, ora 16, în Dobrogea, estul Munteniei, sudul și sud-estul Moldovei, Carpații Meridionali și de Curbură (alt. >1800 m) va fi viscol puternic! În intervalul menționat, la început în județele Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea și Vaslui, iar apoi și în vestul județelor Constanța și Tulcea, vântul va sufla tare, cu viteze la rafală, în general, de 85-110 km/h. Va ninge abundent, puternic viscolit, iar zăpada va fi spulberată, astfel încât se vor forma troiene și vizibilitatea va fi redusă la zero.

Pe litoral și în bazinul vestic al Mării Negre, rafalele vor atinge 110-130 km/h. În primă fază va ploua, apoi treptat vor predomina ninsorile, inclusiv sub formă de aversă și trecător se pot semnala descărcări electrice.
În zona Carpaților Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1800 m, rafalele vor atinge 120-140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate zero.

 

ANM anunță cod galben și cod portocaliu de ploi, vânt și viscol!

De asemenea, Administrația Națională de Meteologie anunță cod galben și cod portocaliu de vreme rea.

Cod galben

În intervalul 25 noiembrie, ora 10:00 – 26 noiembrie, ora 18:00, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova precum și în sudul și estul Transilvaniei vor fi precipitații, sub formă de ninsoare la munte, iar în restul zonelor va ploua, apoi treptat, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 noiembrie) vor predomina ninsorile. Cantitățile de apă vor fi de 25…35 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60…75 km/h, vor fi intervale cu viscol și vizibilitate scăzută.

Cod portocaliu

În intervalul 25 noiembrie, ora 10:00 – 26 noiembrie, ora 18:00, în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța vor fi precipitații abundente, se vor acumula 50…60 l/mp și izolat 70 l/mp.

De asemenea, în perioada 26 noiembrie, ora 02:00 – 26 noiembrie, ora 16:00, în județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău va ninge și va fi viscol. Vântul va avea intensificări susținute cu rafale în general de 85…90 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.
În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 90…110 km/h, va ninge și va fi viscol iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.