2.9 C
Iași
joi, februarie 22, 2024

Un român stabilit în Spania a devenit tată de tripleți: „Când mi-au spus la ecografie că sunt trei am crezut că e o glumă”

Must Read

În data de 26 septembrie, la spitalul din orașul Vigo (Spania), a avut loc un eveniment rar: nașterea tripleților Gabriel, Alanna și Artai. Părinții, Gabriel Badoi și Miriam Figueroa, au fost surprinși de această veste.

„Când mi-au spus la ecografie că sunt trei am crezut că e o glumă”, mărturisește tatăl, Gabriel, un cetățean român stabilit de 20 de ani în Vigo, informează Atlantico.net.

Gabriel a venit inițial cu un contract de șase luni ca sudor, dar a rămas ca lucrător în domeniul naval. El recunoaște că sosirea sa în Spania a fost un șoc, deși s-a adaptat repede la limba „care seamănă cu româna’”.

Mai dificile au fost obiceiurile, foarte diferite față de cele de acasă. În Vigo exista o mare comunitate de români, dar mulți au decis să plece, unii înapoi în țara lor, alții în alte orașe. „Schimbările culturale sunt foarte puternice, dar m-am obișnuit deja cu viața aici” a explicat tatăl a trei copii.

La spital „m-au întrebat dacă avem gemeni în familii până la cinci generații, dar nu avem”, a mai spus bărbatul român.

Mama tripleților, Miriam, în vârstă de 34 de ani, este la prima naștere. Ea lucrează ca ospătar și se pregătește să se întoarcă la muncă după perioada de concediu maternal. „Vom avea nevoie de ajutorul familiei”, a spus Miriam.

Copiii, care au avut fiecare câte două kilograme la naștere și au măsurat 47 cm, sunt al doilea caz de tripleți născuți în acest an la spitalul din Vigo. După o perioadă petrecută în Unitatea de Neonatologie, au fost externați fără complicații majore.

La plecarea din spital, familia a primit un cadou de la Amazon, constând în body-uri și articole de igienă, inclusiv scutece și șervețele umede.

Deși în Vigo se nasc mai puțin de 3.000 de copii pe an, de la deschiderea spitalului în 2015, s-au înregistrat cinci nașteri de tripleți, un fenomen extrem de rar, cu o probabilitate de 1 la 10.000 de sarcini.

Miriam și Gabriel se confruntă acum cu provocările creșterii unei familii numeroase. Ei remarcă lipsa suficientă a sprijinului guvernamental, precum și nevoia de a se descurca cu resurse limitate.

„Amazon ne-a oferit 200 de scutece și o mie de șervețele umede, care ne vor ajunge pentru mai puțin de zece zile”, spune Miriam, subliniind consumul mare de resurse pentru îngrijirea celor trei bebeluși. Părinții încă așteaptă acordarea unui bonus social de ajutor: „Când ai copii nu te aștepți să ți-i crească alții, dar totuși sperăm să ne dea bonusul social”, a spus tânăra mămică.

Miriam menționează că reglementarea concediului nu este bine stabilită. „Ne-au dat doar 18 săptămâni, care nu e mult, și nu sunt grădinițe până în septembrie, iar eu mă întorc la muncă în martie, va trebui să ne descurcăm cumva.”

Această poveste remarcabilă a tripleților din Vigo evidențiază nu doar raritatea unui astfel de eveniment, dar și provocările cu care se confruntă familiile care cresc copii multipli, în special în contextul resurselor și suportului limitat disponibil.