4.2 C
Iași
marți, noiembrie 5, 2024

Slănină în saramură, la borcan – Rețetă rapidă și gustoasă – După 3 zile se poate servi, o bunătate, îți lasă gura apă…

Must Read

Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Slănină în saramură, la borcan – Rețetă rapidă și gustoasă – După 3 zile se poate servi, o bunătate, îți lasă gura apă…

Ingrediente necesare:

1,5 kg slănină sau piept de porc
Usturoi după gust
Câte un fir de mărar și de pătrunjel în fiecare borcan – opțional
Ingrediente necesare pentru prima saramură:

1 l apă
100 g sare grunjoasă
3 foi dafin
15 boabe piper negru
6 boabe ienibahar
1 linguriță condimente pentru frigărui
Ingrediente necesare pentru a doua saramură:

1 l apă
100 g sare grunjoasă
Mod de preparare:

Spălăm slănina (sau pieptul de porc) și o uscăm cu prosoape de hârtie. O tăiem în bucăți potrivite pentru borcanul pe care îl vom folosi.

Pentru prima saramură, turnăm apa într-o cratiță, adăugăm sarea, boabele de ienibahar și de piper, condimentele pentru frigărui, foile de dafin și amestecăm. Punem cratița pe foc și din momentul în care dă în clocot, o fierbem timp de 3-4 minute. După fierbere, o lăsăm să se răcească.

Punem firele de verdeață în borcanele curate, adăugăm și bucățile de slănină, așezându-le cât mai compact. Între bucățile de slănină punem și feliuțe de usturoi.

Umplem complet borcanele cu saramură și adăugăm și foile de dafin din ea în borcane. Acoperim borcanele cu capace și lăsăm slănina să se săreze la temperatura camerei, timp de 2 zile. Ulterior, scurgem saramura din borcane.

Pentru a doua saramură, dizolvăm sarea în apă și fierbem soluția timp de 2-3 minute, din momentul în care dă în clocot. Lăsăm să se răcească complet, după care turnăm saramura în borcane. Acoperim borcanele cu capace și le dăm la frigider pentru 3 zile.

După 3 zile, scoatem slănina din saramură, o uscăm cu prosoape de hârtie, o feliem și o putem servi.

Iată care sunt și alte beneficii ale consumului regulat și moderat de slănină de porc:

1. Cantitățile mici de slănină reglementează contracţiile musculare ale organelor interne, inclusiv ale muşchiului cardiac, sprijină tonusul vascular si circulația sangvină.

2. Slănina este un bun remediu pentru durerile articulare. Înainte de culcare, se freacă bine articulaţiile bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin maşina de carne, la care se adaugă o lingură de miere de albine. Deasupra se aplică celofan sau hârtie de pergament, se înveleşte cu un fular sau un batic de lână şi se lasă să acţioneze peste noapte.

3. Slănina se dovedește eficientă în cazuri de mastită. Pe locul inflamat se aplică o felie subţire de slă¬nină veche, deasupra se pune o bucată de staniol şi se bandajează sau se lipeşte cu leucoplast.

4. Grăsimea de porc vă poate ajuta în ameliorarea durerilor dentare. O felie mică de slănină nesărată se aplică pe dintele dureros, între gingie şi obraz, pentru 15-20 de minute. Durerea de dinţi dispare treptat.

5. Slănina încetineşte şi intoxicarea alcoolică, prin acoperirea pereţilor stomacului cu grăsime şi crearea pansamentului gastric, care previne absorbţia rapidă de alcool din stomac. Alcoolul trece mai departe în intestin, unde, totuşi, va fi absorbit, dar treptat.