25.3 C
Iași
joi, mai 2, 2024

Ce trebuie să facă românii care stau la curte cu deșeurile vegetale. Amenzi uriașe dacă nu respectă legea!

Must Read

Ce trebuie să facă românii care stau la curte cu deșeurile vegetale? Amenzi uriașe dacă nu respectă legea!

Dacă și tu stai la curte și te pregătești de iarnă curățând pomii, vița de vie și trandafirii de uscături și de frunze uscate, este important să ții cont de câteva lucruri atunci când vrei să scapi de astfel de deșeuri. În niciun caz nu le poți da foc, pentru că acest lucru este impotriva legii. Ba chiar  poți risca o amendă uriașă, de până la 20.000 de lei! 

Așadar, potrivit legii, arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și a deșeurilor compostabile este interzisă prin Legea Compostului, ce a intrat în vigoare la data de 20 februarie 2021. Conform acestei legi, arderea acestor deșeuri este interzisă, devenind contravenție.

Așadar, sub nicio formă nu ai voie să arzi resturile vegetale. Iar dacă vei face acest lucru riști amenzi cuprinse între 400 și 800 de lei, în cazul în care ești persoane fizice. Însă, pe de altă parte, amenzile în cazul persoanelor juridice cresc enorm, acestea fiind uriașe. Amenda pentru persoane juridice în acest caz este cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei. Amenzile sunt aplicate de către comisarii Gărzii de Mediu.

Ce  trebuie să facă românii cu  deșeurile vegetale

Potrivit legii, ”este obligatorie colectarea separată a deșeurilor biodegradabile destinate compostării/digestiei anaerobe. Persoanele fizice și juridice care generează deșeuri biodegradabile au obligația să depună aceste deșeuri în spațiile indicate sau să le predea operatorilor autorizați pentru colectarea lor”.

Așadar, chiar dacă obișnuiai să arzi frunzele uscate ori crengile uscate de la pomi, viță de vie sau trandafiri, acest lucru este interzis. Resturile vegetale trebuie colectate ca orice alte deșeuri. Acestea trebuie predate operatorilor autorizați, mai exact mașinilor de la salubrizare care trec în fiecare săptămână pentru a ridica gunoiul.

Citește și: Copacul pe care nu ai voie să îl tai, chiar dacă e în curtea ta. Ce amendă uriașă primești