25.3 C
Iași
joi, mai 2, 2024

Dovleacul în Diabet – extractul de dovleac are efecte asemanatoare insulinei

Must Read

Dovleacul contine substante nutritive esentiale cum ar fi fier, potasiu, cupru, mangan, riboflavina si vitaminele A si C. Acesta contine carbohidrati, deci poate creste nivelul de zahar din sange, dar contine si o serie de substante care ajuta la minimizarea efectului asupra zaharului din sange, deci poate fi o buna alegere pentru diabetici.

Se pare ca extractul de dovleac are efecte asemanatoare insulinei, care ar putea ajuta persoanele cu diabet sa isi mentine glicemia sub control.

Cercetatorii chinezi au descoperit ca animalele cu diabet zaharat indus de medicamente, tratate cu extract de dovleac au avut niveluri scazute de glucoza in sange, o secretie mai mare de insulina si mai multe celule beta producatoare de insulina, decat sobolanii diabetici care nu au primit extractul.

Pentru a investiga mecanismele posibile prin care dovleacul ar putea fi de ajutor, cercetatorii au hranit sobolanii diabetici si non-diabetici cu extract de dovleac.

In timp ce sobolanii cu diabet aveau 41% mai putin insulina in sange decat sobolanii normali, hranindu-se cu extract de dovleac timp de 30 de zile, hormonul de reglare a zaharului din sange a crescut cu 36 %, au descoperit cercetatorii. Si, dupa 30 de zile, sobolanii diabetici aveau niveluri ale glicemiei similare cu cele ale sobolanilor non diabetici.

Procentul de celule producatoare de insulina din pancreas a fost de 59% pentru sobolanii sanatosi si 21% pentru sobolanii diabetici, dar hranirea acestora din urma cu extract de dovleac a aduc procentul de celule producatoare de insulina pana la 51%. Mai multe studii sunt necesare pentru a vedea daca dovleacul are aceleasi beneficii si la oameni.

Consumul de dovleac – care parti sunt comestibile?
Multe parti ale dovleacului sunt comestibile. Nu numai ca poti gati coaja si poti coace semintele de dovleac, dar poti manca si floarea care inmugureste. Poti cumpara dovleac la conserva pe tot parcursul anului.

Ai putea folosi dovleacul si ca ingredient in supa, produse de panificatie si placinta.

La conserva sau proaspat
Daca alegi sa gatesti tu dovleacul acasa, acesta va avea mai putine calorii, carbohidrati si nutrienti decat daca alegi sa cumperi un piure de dovleac la conserva. Conservele de piure de dovleac contin mai putina apa.

Continutul de carbohidrati
O portie de carbohidrati pentru diabetici este de 15 grame. Fiecare ceasca de dovleac proaspat gatit contine 12g de carbohidrati, inclusiv 2.7 g de fibre, si o ceasca de dovleac la conserva contine 19,8g de carbohidrati, inclusiv 7.7 g de fibre.

O parte din aceste fibre sunt fibre solubile, care pot incetini golirea stomacului si eliberarea zaharului in sange.

Indicele glicemic si incarcatura glicemica
Indicele glicemic (IG) te poate ajuta sa estimezi cat de mult, un aliment, poate creste nivelul zaharului din sange. Alimentele care au scoruri mai mari de 70, au un potential mai mare de a creste nivelul zaharului din sange decat cele care au un scor sub 55.

Dovleacul are IG 75. Aceata nu este cea mai buna masuratoare pentru efectul dovleacului asupra zaharului, deoarece se bazeaza pe o portie care contine 50g de carbohidrati. Un alt instrument numit incarcatura glicemica, ia in considerare continutul de carbohidrati dintr-o portie de alimente, precum si indicele glicemic.

Folosind acest instrument, dovloeacul nu pare sa mareasca nivelul zaharului din sange, deoarece are o incarcatura glicemica scazuta.

Rețetă de dovleac copt:

Iată o rețetă simplă și delicioasă pentru dovleac copt:

Ingrediente:

1 dovleac mediu (potrivit pentru copt)
2-3 linguri de ulei de măsline sau unt topit
Sare și piper după gust
Condimente opționale: nucșoară, scorțișoară, cimbru sau rozmarin
Instrucțiuni:

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Taie dovleacul în jumătate și îndepărtează semințele cu o lingură.
Taie dovleacul în felii sau cuburi, în funcție de preferința ta.
Așază bucățile de dovleac pe o tavă de copt și unge-le cu ulei de măsline sau unt topit. Asigură-te că fiecare bucată este bine acoperită.
Condimentează cu sare, piper și orice alte condimente ai ales.
Coace în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 25-30 de minute sau până când dovleacul devine moale și capătă o culoare ușor aurie.
Verifică dacă este gata făcând testul cu furculița; dacă intră ușor în dovleac, atunci este gata.
Servește cald ca garnitură sau ca fel principal, după preferință.
Poți ajusta condimentele în funcție de ce ai disponibil sau de preferințele tale. Dovleacul copt este un deliciu și poate fi folosit într-o varietate de feluri de mâncare, de la salate până la deserturi. Poftă bună!

Contraindicații si precauții:
Uite aici o listă de contraindicații pentru consumul de dovleac de care ar trebui sa tii cont mai ales dacă suferi de diabet.

Persoanele cu alergie: cei alergici la dovleac ar trebui să evite consumul acestuia.

Nivelul de zahăr din sânge: deși dovleacul poate ajuta la controlul glicemiei, persoanele cu diabet ar trebui să monitorizeze cu atenție consumul, datorită conținutului de carbohidrați.

Consumul de carbohidrați: o portie de dovleac proaspăt gătit conține 12g de carbohidrați. Persoanele care trebuie să limiteze consumul de carbohidrați trebuie să ia în calcul acest aspect.

Interacțiuni medicamentoase: efectele asemanatoare insulinei ale extractului de dovleac pot influența necesitatea de medicamente pentru diabet, deci trebuie să se consulte cu un medic.

Indice glicemic: având un IG de 75, dovleacul are potențialul de a crește nivelul zaharului din sânge, deci persoanele care monitorizează indicele glicemic al alimentelor trebuie să fie conștiente de acest lucru.

Este Important să se consulte un medic sau un nutriționist înainte de a face modificări semnificative în dieta, mai ales pentru persoanele cu afecțiuni medicale preexistente.