16.3 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

Tradiții și superstiții ciudate de Sfântul Andrei. Ce fac românii de la sate este șocant

Must Read

Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Începând cu anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea să fie însemnată cu crucea roșie în calendarul bisericesc.

Sfântul Apostol Andrei și fratele său, Sfântul Apostol Petru, au fost fiii lui Iona, un pescar sărac din Galileea. Ei au călcat pe urmele tatălui, trăind din pescuit până când l-au auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul predicând în pustiul Iordanului și vestind venirea lui Mesia. Martor la botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului, Andrei l-a auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul spunând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”.

Tradiții și superstiții ciudate de Sfântul Andrei. Ce fac românii de la sate este șocant

În tradițiile arhaice românești, noaptea de Sfântul Andrei este știută ca fiind una magică. Se spune că strigoii, spirite chinuite ale celor pedepsiți că nu au avut o viață dreaptă, vin și pot ataca oamenii. O superstiție este aceea că spiritele rele nu vor pătrunde în casă dacă gospodinele întorc cănile cu gura în jos. Usturoiul agățat la intrare și busuoicul adăugat în hrana animalelor sunt alte practici pentru alungarea spiritelor malefice.

De asemenea, gospodarii practică tradiția de a pune grâu la încolțit în noaptea Sfântului Andrei, un gest menit să dezvăluie perspectivele recoltei și prosperității familiei pentru anul viitor.

Ritualul în Cimitir pentru Dezlegarea Misterelor

Cei dornici să dezlege mistere din trecut participă la un ritual special în cimitir, privind într-un vas cu apă descântată pentru a vedea evenimente din istoria lor.

Și fetele care caută să-și descopere ursitul pot încerca o vrajă în noaptea Sfântului Andrei. Ele trebuie să stea goale între două oglinzi la miezul nopții, ținând lumânări aprinse în mâini. În oglinda din spate, se vor vedea scene din viitor și chipul celui sortit.

O altă modalitate de a afla cum arată iubitul este să ții două lumânări aprinse și să privești într-un pahar cu apă în care a fost plasată o verighetă sfințită. Totodată, fetele care aspiră la căsătorie ascund un fir de busuioc sub pernă pentru a visa la iubitul lor.

Pentru a ști cine le va fi soț, fetele apelează la celebra turtă din aluat foarte sărat, care după ce este gata de frământat sfârșește coapta pe cărbuni încinși. Jumătate este mâncată înainte de culcare pentru a face sete, iar cealaltă jumătate este  pusă într-un ștergar, sub pernă, până dimineața. Tânărul care îi va aduce apă de băut în vis în noaptea de Sfântul Andrei, va fi cel cu care fata se va mărita în curând.

O altă tradiţie spune că oamenii pun în apă crenguțe din copaci și, dacă înfloresc până la Crăciun, înseamnă că vor avea un an bogat. Tot acum se pune grâu în farfurii, tot pentru a află cât de bun va fi anul familiei.