16.4 C
Iași
duminică, mai 12, 2024

Atenție șoferi! Când este permis să treci pe roșu la semafor

Must Read

Atenție șoferi! Când este permis să treci pe roșu la semafor? În mod normal, culoarea roșie a semaforului înseamnă stop, iar sșoferii care nu respectă acest lucru riscă o amendă între 580 și 725 de lei.

În plus, carnetul de conducere va fi suspendat pentru 30 de zile. Însă există cazuri când poți trece chiar și pe roșu!

Există câteva situații speciale în care este permisă trecerea pe culoarea roșie a semaforului, conform prevederilor legii rutiere.

Când este permis să treci pe roșu la semafor

Iată cazurile în care șoferii pot trece pe roșu:

1. Semaforul nu îți este adresat. Sunt cazuri în care poți întâlni un semafor pe direcția ta de mers, dar care să nu îți fie adresat. De exemplu, sunt intersecții unde e amplasat câte un semafor pentru fiecare direcție de deplasare. Astfel, există semafor pentru cei care virează la dreapta, pentru stânga sau pentru mers înainte.

2. Verde intermitent la dreapta. Sunt intersecții în care poți întâlni un semafor verde intermitent la dreapta. Acesta îți dă dreptul, atunci când clipește alternativ, să intri în intersecție, chiar dacă semaforul mare e roșu. Condiția e să acorzi prioritate pietonilor și mașinilor care au drept de trecere.

3. Semaforul nu se află pe un drum public. Poți întâlni semafoare și pe unele drumuri private, nu doar pe șoselele publice.

În această situație, semaforul reprezintă o convenție, nu o regulă. Astfel că nu încalci nicio lege dacă treci pe roșu.

4. Circulație dirijată de un agent de poliție. Poți să treci pe roșu și în cazul în care intersecția e dirijată de un polițist.

Conform legii, atunci când un agent de poliție semnalizează trecerea sau oprirea, șoferii sunt obligați să respecte indicațiile acestuia indiferent de indicatoarele rutiere sau semnalele luminoase dintr-o intersecție. Astfel, dacă semaforul de care te apropii este roșu, dar un polițist îți face semn să accelerezi, atunci poți trece.