2.9 C
Iași
joi, februarie 22, 2024

Patru frați din Vaslui sunt premianți la școală, deși acasă îngheață de frig și trăiesc în condiții grele

Must Read

Iarna s-a instalat deja în anumite zone din țara noastră și, din păcate, familiile cu o situație materială precară au mai mult de suferit din acest motiv. Un exemplu de familie care se luptă cu frigul și cu sărăcia este și familia Popovici din județul Vaslui, părinții străduindu-se zi de zi să le ofere celor patru copii cele necesare pentru a merge la școală. De asemenea, acești părinți încearcă permanent să găsească soluții pentru a face rost de lemn pentru încălzire. În ciuda dificultăților cu care se confruntă, copiii lor au rezultate foarte bune la școală. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi ce eforturi depun Lenuța și Gheorghe Popovici pentru a face față provocărilor zilnice.

4 copii sunt premianți, deși trăiesc în condiții grele

Familia Popovici are patru copii și locuiește în satul Schinetea (județul Vaslui), în casa bunicii în vârstă de 86 de ani. Aceasta are grijă de copii și de gospodărie în intervalele în care părinții, Lenuța și Gheorghe Popovici, sunt plecați la muncă.

Cel mai mare dintre copiii acestei familii este o fată de 17 ani. Fratele mai mare are 15 ani și învață la Brașov, la o școală profesională. Gabriel este fratele mai mic, fiind în clasa a VI-a la școala din Dumești. Mezina familiei are 9 ani. Toți copiii sunt premianți și au bursă de merit.

Întrebat de reporterii „Știri Est” ce și-ar dori, Gabriel a mărturisit că i-ar plăcea să aibă haine noi și să mănânce pizza, dar știe că tatăl său a spus că prioritatea familiei este să aibă bani de lemne. Potrivit informațiilor furnizate de sursa citată, o căruță de lemne costă aprox. 1200 lei și, dacă se face economie, ajunge aprox. 1 lună pentru încălzirea a două camere.

Părinții și bunica au explicat cum fac față greutăților

Stând de vorbă cu jurnaliștii de la „Știri Est”, mama celor patru copii premianți a venit cu detalii despre veniturile familiei și a mărturisit că fac față foarte greu cheltuielilor, în condițiile în care una dintre fete face naveta pentru a ajunge la școală: „Muncim cu ziua prin sat. Ne ducem zi de zi la treabă, la porumb, la orice ne ducem. Cu 1.000 lei alocația la copii, patru copii la școală… Georgiana face naveta la Negrești la liceu. Le trebuie, multe le trebuie, e foarte greu!”

De asemenea, tatăl copiilor, Gheorghe Popovici, a insistat asupra ideii că el și soția muncesc cu ziua și că prioritățile lor sunt lemnele și acoperișul casei: „Muncim prin sat, cu ziua. Cu nevasta. Să îi întreținem. Facem și noi cum putem. Cu munca în sat, alocația lor, atât. E greu cu banii. Copiii cer multe, nevoi sunt multe, acoperi, lemne. Asta e important. Lemne și acoperiş…”.

La rândul ei, bunica Maria a explicat că atât ea, cât și mama copiilor, fac pâine în casă. În plus, bunica a recunoscut că nu au bani de lemne și nici pentru a repara acoperișul casei, de aceea apa pătrunde în casă de fiecare dată când plouă. Pentru sursa citată anterior, ea a precizat că: „Dacă te plouă, nu ai nicio nădejde. Când bate vântul tare, se duce țigla jos, Ferească Dumnezeu! Și așa e ruptă și pocnită. E de atâția ani”.

Nicoleta Lela, asistent comunitar, cunoaște situația familiei Popovici și, într-o intervenție pentru sursa menționată, a precizat că Lenuța și Gheorghe Popovici sunt „un exemplu” întrucât copiii lor au rezultate foarte bune la învățătură: „Pot să vă spun că sunt un exemplu de părinți, prin rezultatele școlare bune ale copiilor. Sunt premianți. Se descurcă greu pentru navetă copiilor. Nu reușesc să adune bănuții pentru că sunt multe cheltuieli pentru cei patru copii”.