6.4 C
Iași
luni, mai 13, 2024

Schimbări în Codul rutier! Noi reglementări pentru șoferii foarte tineri și cei în vârstă

Must Read

Există posibilitatea ca legea să schimbe din nou! Potrivit unei noi directive privind reguli rutiere aflată în discuții la Uniunea Europeană, Codul rutier s-ar putea schimba.

Cei vizați de noua directivă sunt mai ales șoferii începători și cei vârstnici – categoriile de șoferi care pun cele mai mari probleme pe drumurile publice.

Așadar, una dintre noile reguli care ar putea intra în vigoare și în România îi vizează pe șoferii care nu au împlinit 21 de ani. Aceștia nu vor mai avea voie să conducă cu mai mult de 91 km/h, nici măcar pe autostradă. mai mult decît atât, se dorește interdicția de a conduce pe timpul nopții, pentru șoferii începători. Astfel, penru șoferi tineri ae urma o perioadă de probă. După respectiva perioadă de probă, aceștia vor susține un nou examen auto.

De asemenea, în reglementările UE se dorește introducerea unui nou tip de permis de conducere B+. Acesta ar uram să fie valabil pentru mașinile cu greutate mai mare. În schimb, limitele de greutate pentru permisele de conducere B vor fi reduse de la 3.500kg la 1.800 kg.

Schimbări în Codul rutier! Ce se va întânola cu permisul românilor

Dincolo de reglementările dorite de UE, un alt proiect de lege susținut urmează să modifice regulile privind valabilitatea permisului de conducere. Așadar, potrivit noilor reglementări, șoferii români cu vârsta de până la 70 de ani își vor reînnoi permisul de conducere mult mai rar decât în prezent – acum un permis de conducere este valanil 10 ani, însă se dorește prelungirea valabilității sale la 15 ani.

În schimb, conducătorii auto trecuți de 70 de ani vor trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, iar cei trecuți de 80 de ani, la fiecare doi ani.

Citește și: Motivul pentru care șoferii români ar putea rămâne fără permis. Ce ar putea fi prevăzut în Codul Rutier