5.2 C
Iași
miercuri, februarie 28, 2024

Italian de 10 ani în România: „Viața e mai ieftină, am putut să strâng bani să fac o casă. Aici, încă poți să faci copii!”

Must Read

Roberto Romeo, un italian în vârstă de 33 de ani, și-a exprimat cu ocazia Zilei Naționale a României aprecierea față de țara noastră, unde s-a stabilit de un deceniu: „Viața e mai ieftină, am putut să strâng bănuți să fac o căsuță. Aici, încă poți să faci copii!”

„Eu mulțumesc României că mi-am făcut aici o familie!”, a transmis italianul conform GSP.

Originar din Calabria, Romeo a venit în România ca fotbalist, s-a căsătorit cu o româncă din Oltenia și acum își construiește o casă la Cluj Napoca, locul ales pentru a-și crește cei doi copii, Chloe și Francesco.

Hotărârea lui Romeo de a se muta în România a fost inițial întâmpinată cu scepticism de către familia sa.

„Unde te duci tu? În România? Doamne! Păi, ce cauți acolo? Ăia vin la noi să muncească pentru o viață mai bună și tu vrei să te duci acolo?!” l-au avertizat părinții, temându-se de stereotipurile negative asociate cu România. Cu toate acestea, Romeo a decis să urmeze calea sa, în ciuda prejudecăților.

Trăind în România, italianul a descoperit o realitate diferită de cea descrisă de familia sa

„Am cunoscut oameni altfel decât mi s-a spus… Românii sunt OK ca și persoane, nu sunt nesimțiți, au educație. În mare parte sunt corecți”, a afirmat tânărul care în prezent joacă pentru echipa de fotbal Chindia Târgoviște.

Romeo apreciază frumusețea peisajelor din România și constată că viața aici este mai ieftină decât în Italia, ceea ce i-a permis să economisească bani pentru a construi o casă.

Comparând situația din țara noastră cu cea din Italia anilor ’60, când era un boom în construcții, el observă un potențial similar de dezvoltare în România, în ciuda unor probleme precum lipsa autostrăzilor.

„Nu putem compara infrastructura din Italia cu cea din România, dar începe să se dezvolte bine și țara voastră”, este de părere italianul.

Alegerea Clujului ca loc pentru noua sa casă nu a fost întâmplătoare

„Ne-a plăcut, mai ales soției și fetiței. Am foarte mulți prieteni în Cluj, mulți români”, a mărturisit el. De asemenea, el vede Clujul ca un fel de Milano al României, apreciind dezvoltarea orașului.

Cu toate acestea, Romeo recunoaște că a întâmpinat și dificultăți, atât în fotbal, cât și în afara lui, menționând că uneori românii nu se țin de cuvânt.

„Ce nu-mi place la România: lipsa autostrăzilor. Ce nu-mi place la români: din păcate, unii nu se țin de cuvânt, nu sunt așa serioși. Eu sunt din zona unde cuvântul contează mai mult decât o semnătură pe o hârtie albă”, a spus italianul originar din Calabria.

Totuși, aceste experiențe nu l-au descurajat și continuă să vadă România ca un loc pozitiv pentru familia sa.

Reflectând asupra diferențelor dintre Italia și România, Romeo subliniază că viața în Italia a devenit mai scumpă și că tinerii italieni pleacă din căminul familiei la vârste mai înaintate, spre deosebire de români, pe care îi consideră mai aventurieri și dispuși să încerce noi experiențe de la vârste fragede.

„Din punct de vedere economic, Italia este mai scumpă. A ajuns să coste mult să trăiești în Italia. De aceea nici nu se mai fac copii, pentru că nu e ușor să întreții o familie. Și s-a ajuns la situația în care copiii părăsesc căminul familiei la 30 de ani. Nu mai merită să pleci să iei viața în piept, chiria e mai scumpă, nu e rentabil să fii autonom, să plătești tu, mai ales dacă ai o casă a familiei.

Românii am văzut că sunt mai aventurieri, pleacă devreme de acasă, încearcă tot felul de experiențe”, a conchis Roberto Romeo.