17.4 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

Moș Nicolae, sfântul așteptat de copii. Ce trebuie să faci în seara din ajunul Sfântului Nicolae pentru a avea noroc tot anul. Tradiții și superstiții

Must Read

Sfântul Ierarh Nicolae este sărbătorit, în fiecare an, pe data de 6 decembrie. Însă, Moș Nicole vine la copiii cuminți în ajun, pe 5 decembrie seara. 

În tradiţia românească, Moş Nicolae apare pe un cal alb, semnificând prima zăpadă care cade la începutul iernii.  În tradițiile populare se spune că aceasta este ziua în care vine cu adevărat iarna, pentru că din barba moșului Nicolae se scutură zăpada şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

Sfântul Nicolae a devenit cunoscut datorită mărinimiei de care a dat dovadă în timpul vieţii sale. Tradiția creștină vorbește de mai multe fapte de mărinimie făcute de Sfântul Nicolae, iar dintre acestea cel mai cunoscut este cazul celor trei fete sărace, care nu se puteau mărita. Se spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu, iar când Sfântul Nicolae a auzit povestea, în miez de noapte, le-a sărit în ajutor fetelor. A ajuns la casa omului sărman și i-a lăsat o punguță cu bani la fereastră.

Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor

Nicolae a studiat la cele mai bune şcoli, iar în bisericile în care intra uimea pe toţi prin blândeţe şi nobleţe sufletească. Întrucât unchiul său era episcop la Patara, Nicolae a stat o vreme la Mănăstirea Patara, unde a devenit preot.

După moartea părinţilor săi, Nicolae a renunţat la toată averea pe care aceştia i-au lăsat-o, împărţind-o săracilor şi plecând în pelerinaj în Ţara Sfântă. Când s-a întors de la Locurile Sfinte, a mers la Mănăstirea Sionului, întemeiată de unchiul său. Apoi s-a reîntors în cetatea Mira, pentru a trăi între oameni.

După moartea arhiepiscopului Mirei Lichiei – astăzi un mic sătuc sub un alt nume, în Turcia – Sfântul Nicolae a fost ales în fruntea acestei eparhii, în urma unei minuni.

Tradiții și superstiții de Sfântul Nicolae

Conform tradiţiilor populare, se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă cregunte de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane că să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.