8.2 C
Iași
vineri, februarie 23, 2024

Românca ajunsă șefă de promoție la Sorbona, despre sistemul de învățământ din România: „Ne concentrăm pe partea teoretică și învățatul pe de rost”

Must Read

Anca Maria Nechita, șefă de promoție la Sorbonă, absolventă a Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia, a luat BAC-ul cu nota 10 în 2020.

Românca a devenit șefă de promoție la Facultatea de Drept din cadrul Universității Paris 1 Pantheon-Sorbona în 2023.

Anca Maria Nechita a vorbit despre experiența ei la studii, în Franța, și și-a exprimat părerea referitoare la sistemul de învățământ din România și facultățile de aici.

Românca ajunsă șefă de promoție la Sorbona, despre sistemul de învățământ din România: „Ne concentrăm pe partea teoretică și învățatul pe de rost”

Anca spune că e convinsă că facultățile din țara noastră sunt foarte bune, iar studenții sunt bine pregătiți, deși mulți ar contrazice-o. Diferența cea mai mare între sistemul universitar românesc și cel din Franța, în privința Dreptului spre exemplu, este că în timp ce aici ne concentrăm pe partea teoretică și „învățatul pe de rost”, studenții din Franța nu se concentrează pe memoratul articolelor din codurile civil și penal, pe care le pot accesa la un click distanță, ci pe aprofundarea cazurilor, a informației și pe reflectare și gândire proprie asupra spețelor.

Întrebată dacă ar vrea să se întoarcă în România după terminarea studiilor, tânăra a spus că nu, iar unul dintre motive ar fi perioada lungă de studii și stagii care ar aștepta-o după facultate pentru a putea profesa ca avocat.

Ce a marcat-o pe Anca atunci când a ajuns în Franța a fost că atunci când vorbea în franceză se simțea „altă persoană”: „Este greu să fii tu însăți în altă limbă”, spune zâmbind și dând exemplu nuanțele, expresiile sau unele detalii care nu pot fi exprimate uneori în totalitate sau redate fidel într-o limbă străină comparativ cu cea natală.

Pentru a atinge performanța de a ieși șefă de promoție, Anca a renunțat inițial la ieșirile frecvente în oraș și la vacanțe, apoi la alte activități de divertisment pentru a avea siguranța că studiază suficient. Totuși, cu timpul, spune că a reușit să se obișnuiască cu volumul de studiu și și-a echilibrat viața de student cu cea de tânăr care are nevoie de timp liber și viață socială.