18.5 C
Iași
vineri, mai 3, 2024

Cum sa pregatesti un cozonac delicios si pufos

Must Read

Utilizeaza ingrediente de calitate

„In primul rand, pentru un cozonac reusit, este important sa folosesti ingrediente de cea mai buna calitate”, spune Mariana. „Daca vrei sa obtii un aspect si un gust extraordinare, asigura-te ca toate ingredientele tale sunt proaspete si de calitate superioara”.

Secretul din spatele unei coci perfecte

„Mai departe, secretul pentru o coca perfecta este framantatul”, afirma Mariana. „Eu personal bat coca cu atata pasiune, incat simt cum apa curge pe mine. Este foarte important sa framantezi bine coca, pana cand devine elastica si usor lipicioasa”.

Un alt sfat important de la Mariana este sa respecti reteta cu sfiintenie si sa folosesti cantitati stabile de ingrediente. Atentie la culoarea cocii: aceasta trebuie sa fie galben-aurie, semn ca a fost bine framantata si aluatul s-a marit corespunzator.

Bucuria umpluturilor variate

Urmeaza pasul distractiv: alegerea umpluturii. Aici poti da frau liber imaginatiei si poti alege dintre diverse combinatii: bezea, nuca de calitate superioara, rahat, stafide, ciocolata sau chiar visine. Aceasta alegere personala va adauga caracter si savoare unica cozonacului tau.

Pas cu pas, cum pregatim cozonacul perfect

Pentru a obtine un cozonac delicios, pufos si aromat, urmeaza acesti pasi:

Ingrediente:

  • 1 kg faina
  • 5 oua (folosesti doar galbenusurile pentru aluat, iar albusurile le pastrezi pentru umplutura)
  • 250 g zahar
  • Lapte (aproximativ 1/4 – 1/2 litru)
  • 100 ml ulei pentru framantat
  • 50 g drojdie
  • Esente (coaja de lamaie, coaja de portocale, vanilie, rom)
  • Un praf de sare

Pentru umplutura:

  • Zahar cu cacao si nuca macinata, sau
  • Rahat si stafide (in functie de gust)

Mod de preparare:

Inainte de a incepe framantarea aluatului, asigura-te ca toate ingredientele sunt la temperatura camerei cu cateva ore inainte. Este important ca temperatura in bucatarie sa fie constanta atat in timpul framantatului, cat si dupa.

Pentru a pregati „plamadetul” (amestecul de drojdie), amesteca drojdia cu un praf de zahar intr-un bol. Freaca bine amestecul, apoi adauga putin lapte caldut si putina faina, suficiente pentru a ingrosa usor amestecul. Lasa-l la caldura pana creste.

In timp ce „plamadetul” creste, in alt bol amesteca galbenusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul, esentele si coaja de lamaie/portocale.

Pune faina intr-un vas mare, facand o deschizatura la mijloc. Adauga ouale si „plamadetul” dupa ce a crescut. Amesteca usor si completeaza cu lapte caldut, pana obtii consistenta potrivita.

Framanta aluatul continuu cu mainile inmuiate in ulei caldut. Amesteca aluatul, apoi impatureste-l si aduna marginile in mijloc. Intoarce-l si framanta-l in continuare, aducand colturile spre mijloc. Repeta acest proces timp de cel putin jumatate de ora. Cunoaste ca aluatul este gata atunci cand apar bulele de aer.

Lasati coca „sa se odihneasca” putin dupa framantare, apoi rupe-o in doua bucati. Imparte fiecare bucata in doua si adauga umplutura dorita: amestec de cacao si nuca, rahat si stafide etc. Ruleaza si impleteste rulourile.

Pune cozonacii in tava, tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si faina. Mai lasati-i la crescut inca 30 de minute, apoi ungeli cu un ou si presara zahar deasupra.

Da tava la cuptor si coace cozonacul timp de aproximativ 45 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra. Asigura-te ca nu deschizi usa cuptorului in primele 30 de minute pentru a evita sa cada temperatura si sa se strice compozitia.

Acum, cu toate aceste secrete, poti pregati propriul cozonac delicios, pufos si aromat chiar la tine acasa. Bucura-te de aceasta delicatesa traditionala in compania familiei sau a prietenilor, starnindu-le invidie cu abilitatile tale culinare!