19.2 C
Iași
luni, aprilie 29, 2024

Rețetă piftie. Ce trebuie să faci pentru o răcitură clară și absolut delicioasă

Must Read

Piftia este unul dintre preparatele specifice sărbătorilor de iarnă. Rețeta de piftie este o rețetă ușoară, gustoasă și nelipsită de la masa de Crăciun.

Iată o rețetă simplă pentru a pregăti o piftie delicioasă și clară:

Ingrediente:
1 picior de porc (cu sau fără os)
1 cap de porc (optional)
1 ceapă mare, tăiată în patru
2 morcovi, tăiați în bucăți mari
2 foi de dafin
10 boabe de piper negru
Sare după gust
Oțet alb sau oțet de mere
Mărar proaspăt, tocat (pentru servire)

Mod de preparare

Curățați și spălați piciorul și capul de porc sub jet de apă rece. Puneți-le într-o oală adâncă. Acoperiți carnea cu apă rece și aduceți la fierbere. Spumați pentru a îndepărta impuritățile. Adăugați ceapa, morcovii, foi de dafin, piperul și sare după gust. Reduceți focul și lăsați să fiarbă încet timp de aproximativ 2-3 ore, sau până când carnea se desprinde ușor de pe os.

După ce carnea este gata fiartă, scoateți piciorul și capul din supă și separați carnea de oase. Tăiați carnea în bucăți mai mici și așezați-o în formele de piftie.

Strecurați supa și turnați-o peste carnea din forme. Lăsați să se răcească la temperatura camerei și apoi puneți la frigider pentru cel puțin 4-6 ore sau până când piftia s-a solidificat.

Când piftia este complet solidificată, tăiați-o în felii sau cuburi. Serviți rece, presărată cu mărar tocat.

Aceasta este o rețetă de bază, iar gustul piftiei poate fi ajustat în funcție de preferințele personale. Puteți adăuga usturoi sau alte condimente după gust.

Secrete pentru cea mai bună piftie de Crăciun

Piftia trebuie să fiarbă la foc foarte mic. Cea de porc cam 4 ore, cea de curcan, mai puțin. Se spumează și doar după ce e fiartă carnea se adaugă zarzavatul. Piftia e gata când zeama este lipicioasă. Oala în care zeama fierbe cu carnea trebuie spumată mereu cu o spatulă de lemn sau o lingură de lemn, pentru a obține o piftie limpede. Oala trebuie să fie mereu acoperită și se ia capacul doar când scoți spuma. Dacă vrei o piftie mai slabă las-o în oală până a doua zi. Curăță stratul de grăsime, apoi pune-o pe foc, strecoară zeama, adaugă usturoiul și e gata.