-0.8 C
Iași
vineri, decembrie 6, 2024

De ce nu este bine să speli în Ajunul Crăciunului

Must Read

De ce nu este bine să speli în Ajunul Crăciunului? În multe zone din România există obiceiul de a evita anumite activități, inclusiv spălarea rufelor, în Ajunul Crăciunului.

În multe culturi, Ajunul Crăciunului este o zi considerată specială, plină de semnificații religioase și tradiționale. Evitarea activităților casnice obișnuite, cum ar fi spălarea rufelor, poate fi percepută ca un semn de respect față de această zi sfântă.

De asemenea, spălarea în Ajunul Crăciunului poate fi asociată cu aducerea ghinionului sau a necazurilor în casă. Se crede că este important să păstrezi puritatea spirituală și să eviți riscurile suplimentare în această perioadă specială.

În tradițiile populare, Ajunul Crăciunului este considerat un moment în care spiritul răului este mai activ. Prin evitarea unor activități casnice obișnuite se crede că poți preveni atragerea energiilor negative în casă.

Tradiţii în Ajunul Crăciunului în România

În Ajun de Crăciun, copiii umblă cu colindatul dimineaţa şi ziua, iar noaptea adulţii. Gazdele le oferă covrigi, nuci, mere, colaci, vin. Crăciunului îi sunt asociate tradiţii şi ritualuri dintre cele mai diverse. Este împodobit bradul, copiii şi adulţii colindă, primesc daruri.

În Banat, în seara zilei de 24 decembrie, are loc ”Slobozirea roatei de foc”. Tot în seara de ajun, în Banat, se pune un butuc în vatră, care se numeşte ”Buşteanul Crăciunului” şi se crede că focul nu trebuie să se stingă deloc, potrivit ”Dicţionarului de simboluri şi credinţe tradiţionale româneşti” (2016), de Romulus Antonescu.

Naşterea lui Iisus a început să fie sărbătorită din secolul al III-lea în lumea creştină. Primele sărbători de Crăciun se derulau timp de mai multe zile, din luna noiembrie şi până în ianuarie. Alegerea acestei perioade a ţinut de o strategie a Bisericii, care a permis dispariţia vechilor obiceiuri şi tradiţii păgâne, care au fost înlocuite cu una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii: naşterea Domnului.