16.4 C
Iași
joi, mai 2, 2024

Rețeta de sarmale moldovenești pentru Crăciun. Ce trebuie să pui în ele pentru un gust autentic

Must Read

Rețeta de sarmale moldovenești pentru Crăciun. Ce trebuie să pui în ele pentru un gust autentic? Nu există Crăciun fără sarmale pe masa românilor, așadar gospodinele caută mereu rețete pentru un preparat absolut delicios.

Și pentru că sarmalele sunt incluse pe lista preparatelor tradiționale care nu lipsesc niciodată de pe masa de Craciun, dacă vrei ca toată lumea să îți ceară rețeta, iată cum să prepari cele mai bune sarmale de Crăciun.

Rețeta de sarmale moldovenești pentru Crăciun

Ingrediente pentru sarmale:

300 gr de carne de vită tocată;400 gr de carne de porc tocată;2 cepe;6 linguri de orez;3 linguri de bulion de roşii;o legatură de mărar;1,5 kg de varză acră;piper macinat;6-7 boabe de piper;2 foi de dafin;cimbru uscat;200 gr de slănină afumată (sau orice fel de afumatură).

Mod de preparare:

Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, după care se pune la călit în puţin ulei, la foc mic şi într-un vas acoperit. Apoi se adaugă orezul ţinut în prealabil câteva minute în apă rece și o lingură de bulion. Se lasă la foc mic 2 minute, amestecând mereu. Se adaugă o lingură de bulion şi se mai lasă pe foc 2 minute. Într-un vas mai mare se pune carnea, împreună cu ceapa şi orezul cu bulion călite mai devreme, 1/4 de linguriţă de piper măcinat, 1/2 linguriţă de cimbru uscat, mărarul tocat mărunt. Se amestecă bine. Apoi se fac sarmalele.

Sărmaluţele  se pun într-o cratiţă destul de încăpătoare, una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul cratiţei se pune o lingură de ulei, 2-3 frunze întregi de varză şi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt. Acoperiți vasul cu un capac și lăsați să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 2-3 ore, până când sarmalele sunt fragede și bine gătite.

Sarmalele se servesc de obicei calde, alături de smântână ori iaurt, ardei iute și mămăligă (sau pâine), depinde de preferințe.