7.3 C
Iași
luni, aprilie 29, 2024

Se schimbă legea! Şoferii cu permis categoria B vor putea conduce şi alte tipuri de autovehicule

Must Read

Se schimbă legea! Şoferii cu permis categoria B vor putea conduce şi alte tiputi de autovehicule! În România, în curând, şoferii care au permis de conducere categoria B vor putea să circule şi cu motocicleta, pe drumurile publice.

Potrivit unei noi legi, șoferii care dețin un permis categoria B vor putea conduce şi anumite tipuri de motociclete. Legea care le permite șoferilor deținători de permis categoria B să conducă motociclete a trecut de Parlament şi va ajunge la preşedintele României ca să fie promulgată.

Proiectul de lege iniţial, adoptat de parlamentari, a fost refuzat de preşedintele Klaus Iohannis, astfel că a fost în Parlament pentru a fi modificat.

Preşedintele a solicitat reexaminarea legii pentru că ”este neclar cum anume se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică şi dacă această dovadă trebuie deţinută fizic şi prezentată în cazul unui control, de fiecare conducător de vehicule, alături de permisul de conducere eliberat”.

Şoferii cu permis categoria B vor putea conduce şi alte tipuri de autovehicule

Acum, legea a fost modificată şi prevede că şoferii care deţin categoria B pot conduce motociclete cu capacitatea cilindrică maximă de 125 cm cubi, cu condiţia să aibă vârsta minimă de 24 de ani şi o experienţă de câţiva ani de conducere pentru categoria B.

În plus, şoferii trebuie să facă dovada, atunci când sunt opriţi în trafic, printr-o adeverinţă de absolvire a unui curs de pregătire practică.

”Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, o experienţă de cel puţin trei ani de conducere pentru categoria B de vehicule şi fac dovada, printr-o adeverinţă, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 15 ore în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”, se arată într-un articol amendat în urma reexaminării iniţiativei legislative.