Vești bune pentru românii preocupați de sănătatea lor. Începând cu aprilie, vor avea parte de mai multe servicii medicale obținute prin intermediul medicilor de familie.
Guvernul României a aprobat o serie de modificări la contractul-cadru prin care se acordă populaţiei asistenţa medicală, medicamentele şi dispozitivele medicale.
Potrivit unei informări din partea Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, serviciile medicale acordate de medicii de familie vor fi extinse prin introducerea de noi posibilităţi de diagnostic şi tratament acordate atât la cabinete, cât şi la domiciliul pacienţilor sau la locul solicitării.
Au fost introduse noi molecule în lista de medicamente compensate sau gratuite.
HG nr. 720/2008 a fost modificată prin adăugarea unui număr de 34 de noi denumiri comune internaţionale (DCI).
Acestea cuprind molecule noi care sunt destinate tratamentului afecţiunilor pulmonare cronice, oncologice, scleroză multiplă, diabet, boli rare, între acestea se regăseşte şi tripla terapie necesară pacienţilor cu fibroză chistică, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Adriana Pistol.
De asemenea, noua lege prevede că serviciile medicale de medicină fizică şi de reabilitare în bazele de tratament se acordă numai pe baza planurilor eliberate de medicii de medicină fizică şi de reabilitare aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.
O altă noutate constă în posibilitatea majorării programului de lucru cu maximum 17,5 ore pe săptămână pentru fiecare medic de specialitate paraclinică, asta în situaţia în care necesarul de servicii medicale presupune prelungirea programului de lucru.
34 de noi medicamente gratuite și compensate
Potrivit autorităților, lista cu noi medicamente gratuite și compensate vizează tratarea pacienţilor cu afecţiuni neurologice şi Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine şi metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului (glaucom).
Sunt vești bune și pentru pacienții cu afecțiuni oncologice, cu diabet zaharat, cu hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză, angioedem ereditar, sau cu boli rare cum ar fi hemofilia și talasemia.
Președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a transmis că actul normativ care intră în vigoare va fi nediscriminatorie, a modalităţilor de plată pentru toate specialităţile clinice pentru care se decontează servicii realizate de medicii cu specialităţi clinice, adică şi a medicilor de familie, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.