17.4 C
Iași
marți, mai 7, 2024

Cine trebuie să îți calce pragul pe 1 ianuarie. Tradiția veche de secole a românilor

Must Read

Cine trebuie să îți calce pragul pe 1 ianuarie? Prima zi din noul an este marcată de o serie de tradiții și superstiții.

Potrivit tradiției, așa cum va fi ziua de 1 ianuarie va descrie cât de bine îți va merge în anul ce urmează. Tradiția românească de a primi anul nou cu oaspeți pe 1 ianuarie este una veche și răspândită în multe comunități. Aceasta presupune ca, în prima zi a noului an, să primești vizitatori acasă, de obicei, prieteni sau membri ai familiei. Acest obicei are semnificația de a aduce noroc, fericire și prosperitate în gospodăria gazdei. Totodată, se crede că primirea oaspeților în prima zi a anului aduce belșug și căldură în casă pe tot parcursul anului.

Cine trebuie să îți calce pragul pe 1 ianuarie. Tradiția veche de secole a românilor

De asemenea, oaspeții care îți calcă pragul pe 1 ianuarie sunt așteptați să aducă cu ei urări bune, să ofere cadouri simbolice sau să participe la o mică sărbătoare în casă. Gazda îi întâmpină cu bucate tradiționale de sărbătoare, precum sarmale, mâncare de porc și alte delicatese specifice acestei perioade.

Printre cele mai cunoscute tradiții din prima zi a noului an este cea referitoare la primele persoane care îți pășesc pragul. Se spune că persoanele blonde și roșcate aduc ghinion, în timp ce cele brunete poartă noroc.

De asemenea, primul om care îți intră în casă trebuie să fie de sex masculin, pentru ca anul ce tocmai a început să fie prosper și bogat. Superstițioșii sunt de părere că prima persoana care va suna la sonerie sau va bate la uşă de Sfântul Vasile, trebuie să fie primită.

Este important de menționat că tradițiile pot varia în funcție de regiuni și comunități, iar anumite tradiții și obiceiuri pot să difere chiar de la o familie la alta.

Citește și: Ce trebuie să faci în noaptea de Revelion pentru a avea noroc tot anul