12.1 C
Iași
duminică, aprilie 28, 2024

Ultima Ora: Starea de sanatate a lui Ion Iliescu

Must Read

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, acum, în vârsta de 93 de ani, a optat în ultimii ani pentru o retragere discretă din lumina reflectoarelor. După decenii de implicare activă în politica românească, Ion Iliescu a ales să își petreacă perioada pensiei într-un cadru mai privat, departe de agitația politică și media.

Recent, fostul procuror-șef la Secția Parchetelor Militare a dezvăluit cu ce probleme de sănătate se confruntă fostul președinte al României.

Ion Iliescu, retragere totală din atenția publicului

Aparițiile lui Ion Iliescu s-au rarit considerabil, iar fostul președinte nu a mai participat la evenimente majore, cum ar fi alegerile prezidențiale din 2019 sau alegerile parlamentare din 2020.

Împreună cu soția sa, Nina Iliescu, cu care este căsătorit din 1951, a ales să trăiască o viață liniștită, departe de ochii presei și de tensiunile politice.

Această decizie pare să fie influențată atât de dorința de intimitate, cât și de problemele de sănătate cu care se confruntă.

În contextul recentei reluări a „Dosarului Revoluției” de către Curtea de Apel București, în care fostul președinte Ion Iliescu este acuzat de „infracțiuni contra umanității”, noi informații de interes au apărut în spațiul public.

Cum se simte Ion Iliescu la 93 de ani

Potrivit fostului procuror, deși se confruntă cu probleme de mobilitate, Ion Iliescu este descris ca fiind complet lucid, capabil de a discuta subiecte complexe, inclusiv cele legate de Revoluția din 1989.

Aceste informații legate de starea sa de sănătate vin în contrast cu imaginea unui bătrân retras, subliniind capacitatea sa mentală de a face față procesului.

Vizita recentă a generalului Pițu la locuința lui Iliescu din Primăverii a adus la lumină un refuz al fostului președinte de a face declarații, un drept garantat de procedurile legale.

Această poziție sugerează o strategie de apărare discretă și calculată din partea fostului lider.

Fostul procuror a subliniat dificultățile de mobilitate ale lui Ion Iliescu, care au devenit tot mai evidente și provocatoare pentru sănătate.

În plus, acesta poate fi unul dintre motivele pentru care nu mai poate participa la evenimente publice sau politice.

„L-am găsit bine din punct de vedere mental, să spun așa. Mai puțin bine din punct de vedere al mobilității, însă apreciez că este perfect lucid și se poate discuta la un nivel elevat cu dumnealui, inclusiv despre problematica Revoluției.

L-am văzut ultima dată în luna mai a anului trecut, când am fost la domiciliu, pentru a încerca să iau o declarație, declarație pe care nu a vrut să o dea.

Este dreptul lui de altfel să nu dea declarații. Este prevăzută de procedură această variantă”, a declarat Ranco Pițu, la Digi24.