14.3 C
Iași
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Sfântul Vasile cel mare este sărbătorit pe 1 ianuarie. Tradiții și superstiții

Must Read

Sfântul Vasile cel mare este sărbătorit pe 1 ianuarie. În România, prima zi a anului vine cu numeroase tradiții și superstiții ce sunt respectate cu sfințenie din moși-strămoși.

Cine a fost Sfântul Vasile

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut pe la anul 330, în Cezareea Capadociei, un oraș din antichitate, situat în zona centrală a Asiei Mici, actualmente Kayseri, în Turcia. Provenea dintr-o familie înstărită, dar pioasă, care adoptase creștinismul încă de la început. A studiat logica, matematica, gramatica, științele naturii, retorica, filosofia și medicina.

Etimologia cuvântului Vasile este de proveniență greacă, din ”basileios”, care se trage din “basileos”, însemnând ”rege”, ”bazileu”, ”împărat”.

Tradiții și superstiții de Sfântul Vasile cel mare

În tradiţia populară, Sfântul Vasile apare şi ca „mare beţiv”, care stă călare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri şi chefuri. De altfel, el s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfântul Vasile a luat un clopoţel şi i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfântul Vasile există obiceiul de a ura.

De asemenea, în ziua de Sfântul Vasile, există o serie de tradiții și obiceiuri specifice în cultura românească, vechi de secole. Iată câteva dintre acestea:

Colindul lui Sfântul Vasile. În dimineața zilei de 1 ianuarie, copiii merg din casă în casă și colindă pentru a aduce binecuvântarea și norocul Sfântului Vasile. Aceștia primesc în schimb colaci, fructe sau bani.

Este obiceiul ca oamenii să aibă colaci și busuioc în casă în ziua de Sfântul Vasile. Colacii sunt binecuvântați în biserică și apoi împărțiți membrilor familiei și oaspeților.

De asemenea, oamenii obișnuiesc să meargă la biserică în ziua Sfântului Vasile pentru a participa la slujbe și pentru a aduce mulțumiri sau a cere ajutor divin.

Un alt obicei este ”udatul” sau ”îmbăiatul”, care constă în stropirea cu apă sfințită a membrilor familiei pentru a alunga spiritele rele și pentru a aduce sănătate și fericire în noul an.