14.2 C
Iași
miercuri, mai 15, 2024

Care este cea mai deprimantă zi din an?

Must Read

Fiecare început de an pare că vine la pachet cu o stare generală de tristețe. Iar în luna ianuarie, o zi anume este considerată de mulți drept cea mai deprimantă zi din an. Dar ce o face atât de apăsătoare? Și cum putem să o privim într-un mod mai pozitiv? Află în cele ce urmează.

De ce luna ianuarie este atât de deprimantă?

Se spune să luna ianuarie este o lună deprimantă. Poate chiar cea mai tristă lună din an. De ce? Pentru că, după o perioadă îndelungată în care am petrecut, am vizitat țări străine, am consumat alimentele preferate și ne-am reîntâlnit cu cei dragi, este momentul să revenim la realitate. Mai exact, la viața de zi cu zi. Plină de stres pentru unii, monotonă pentru alții. Psihologul britanic Cliff Arnall, în colaborare cu agenția de turism Sky Travel, cu ajutorul unor formule de calcul, au descoperit cea mai deprimantă zi din an. Potrivit acestora, este a treia zi de luni din luna ianuarie, numita si Blue Monday. Blue Monday sau Lunea Tristă cade pe 15 ianuarie anul acesta și, potrivit teoriei, energia pozitivă lipsește în această perioadă.

Mit sau Realitate? Ce spune știința despre Blue Monday?

Blue Monday nu are un sprijin științific solid. Însă sentimentul de tristețe din această perioadă este resimțit de mulți. Studiile arată că factorii precum lipsa luminii solare și reîntoarcerea la rutina zilnică pot afecta starea de spirit.

Cum să treci cu bine peste această zi?

Depresia și tristețea își fac apariția toată luna ianuarie, nu doar de Blue Monday. Iar pentru a trece cu bine peste aceste momente, trebuie să iei atitudine. Mergi afară pentru puțină lumină naturală și mișcare. Acestea pot face minuni pentru nivelul de energie și dispoziția ta. Nu te izola. Petrece timp cu cei dragi. Odihnește-te suficient pentru a beneficia de un impact pozitiv asupra stărilor de tristețe. Practicile de mindfulness, precum meditația și respirația conștientă, pot ajuta la gestionarea stresului și anxietății asociate cu Blue Monday.

Blue Monday este considerată „cea mai deprimantă zi din an”. Însă îi putem schimba perspectiva. Cu o atitudine potrivită și puțină atenție pentru bunăstarea noastră mentală. Astfel, transformăm această zi într-o oportunitate. Ne putem concentra asupra fericirii și face alegeri care să ne îmbunătățească starea de spirit. Așadar, dacă și tu resimți sentimente de tristețe în această perioadă, privește Blue Monday ca pe o provocare și pregătește-te să o înfrunți cu optimism și determinare.