17.4 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

Ce trebuie să faci în caz de vreme severă atunci când rămâi fără căldură și lumină! Sfaturi care îți pot salva viața

Must Read

Ce trebuie să faci în caz de vreme severă atunci când rămâi fără căldură și lumină? În cazul unei situații de vreme severă în care rămâi fără căldură și lumină, este important să iei măsuri imediate pentru a-ți asigura siguranța și pentru a fi în regulă până când primești ajutor ori până când ai, din nou, toate condițiile. 

Iată câteva sfaturi care îți pot fi de ajutor:

Asigură-te că ai un kit de urgență bine echipat, care să includă alimente neperisabile, apă potabilă, lanternă cu baterii de rezervă, baterii, pături calde, îmbrăcăminte adecvată, medicamente esențiale și alte obiecte necesare.Dacă nu poți asigura căldura și siguranța la domiciliu, caută un adăpost local sau o locație amenajată pentru situații de urgență.Îmbracă-te în straturi multiple de îmbrăcăminte pentru a menține căldura corpului. Păstrează capul acoperit, deoarece o mare parte din căldură se pierde prin cap.Închide toate ferestrele și ușile pentru a reduce pierderea de căldură. Utilizează materiale izolatoare suplimentare, cum ar fi pături, pentru a izola încăperile.Dacă ai acces la surse de căldură alternative, cum ar fi generatoarele de curent sau sobele de camping, folosește-le cu precauție și respectă instrucțiunile de siguranță.Dacă folosești generatoare de curent sau alte surse de căldură care funcționează pe bază de combustibil, asigură-te că le folosești într-un spațiu bine ventilat pentru a evita intoxicarea cu monoxid de carbon.Păstrează contactul cu familia și vecinii pentru a vă ajuta reciproc în caz de nevoie. Comunicarea poate fi esențială în situații de urgență.Asigură-te că ai suficiente provizii de apă și alimente pentru a supraviețui pentru cel puțin câteva zile fără acces la resurse externe.Ce trebuie să faci în caz de vreme severă atunci când rămâi fără căldură și lumină! Sfaturi care îți pot salva viața

De asemenea, cei de la Asociația Energia Inteligentă au realizat un ghid, promovat de Ministerul Energiei.

O primă precauție presupune ca locatarii gospodăriilor rămase fără curent pe timp de vreme rea să oprească toate aparatele electrice care au elemente de încălzire. De asemenea, aparatele sensibile la supratensiuni, cum ar fi calculatoarele, trebuie deconectate. Un întrerupător de lumină trebuie păstrat în poziția deschis, pentru a ști când revine curentul.

Este important ca în astfel de situații oamenii să aibă un radio cu baterii, pentru a fi informați cu actualizări din partea autorităților.

Cei sinistrați trebuie să dispună de posibilitatea de a crea un micro-mediu ambiant care reține căldura. O soluție ar fi instalarea unui cort într-o cameră având legătură cu baia. Dacă nu dispuneți de un cort, improvizați unul, cu ajutorul unei mese și al unor pături, spune ghidul citat. Cea mai mare parte a nopții ar trebui petrecută în cea mai caldă cameră.

Este important să fii pregătit și să acționezi cu responsabilitate în astfel de situații pentru a-ți asigura siguranța și a celor din jurul tău.