15.3 C
Iași
luni, aprilie 29, 2024

Cardul european de sănătate, o soluție pentru cei care călătoresc în străinătate. Cum îl puteți obține ușor

Must Read

Tot mai mulți români călătoresc în străinătate, din diverse motive, dar puțini sunt cei care se gândesc că ar putea avea o problemă de sănătate atunci când se află în afara țării.

Deși există și asigurările private, acestea pot fi uneori destul de costisitoare. De aceea este bine să știm și de existența cardului european de sănătate, care ne poate scoate din impas.

Acesta este un card gratuit care oferă acces la asistența medicală necesară în cadrul sistemului de sănătate publică pe durata unei șederi temporare în oricare din cele 27 de state membre ale UE și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit, în aceleași condiții și la același cost (gratuit în unele țări) ca persoanele asigurate din țara respectivă. Prestațiile acoperite includ, de exemplu, îngrijirile acordate pe fondul unor boli cronice sau existente, precum și pe parcursul sarcinii și pentru naștere, după cum informează Comisia Europeană.

Cum obținem cardul european de sănătate

Procedura este una relativ simplă. Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS) se eliberează doar la cerere, iar această cerere poate să fie depusă fie în scris, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate în evidenţa căreia te afli, fie online, la adresa de e-mail card.european@cjasis.ro.

Formularul de cerere poate fi descărcat de pe site-ul CNAS, iar platforma informatică prin care se primesc și procesează cererile de card european poate fi accesată AICI. Persoana asigurată va intra în posesia cardului european de sănătate în termen de cel mult șapte zile lucrătoare de la data la care a fost înregistrată cererea în sistemul informatic unic naţional care gestionează aplicarea regulamentelor europene privind drepturile asiguraţilor aflaţi în şedere temporară într-un stat membru al UE.

Documentele necesare sunt:

Copie după actul de identitate; Copie după un document care atestă calitatea de asigurat, în funcție de statut – salariat, pensionar, șomer etc.; Cerere de eliberare card european de sănătate semnată și ștampilată.

Comisia Europeană mai anunță că acest card:

nu este o alternativă la asigurarea de călătorie. Nu acoperă serviciile private de asistență medicală, costurile de călătorie cu avionul înapoi în țara de origine sau contravaloarea bunurilor pierdute ori furate.nu acoperă costurile în situația în care scopul călătoriei este de a beneficia de tratament medical.nu garantează servicii gratuite. Întrucât sistemul de sănătate al fiecărei țări este diferit, este posibil să fiți nevoit să plătiți pentru serviciile medicale care sunt gratuite în țara dumneavoastră.