14.2 C
Iași
miercuri, mai 1, 2024

Cascada Bigăr, minunea din România. Unde se află și cum ajungem

Must Read

Cascada Bigăr din România este unul din numeroasele frumuseți pe care natura le-a pus la dispoziția privitorilor. Imaginile spectaculoase au făcut înconjurul lumii, iar presa internațională nu a ezitat să o includă într-un top al celor mai frumoase cascade naturale din lume.

Cascada Bigăr face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița (176,60 hectare), din județul Caraș-Severin. Aici este și locul de trecere prin țara noastră a Paralelei 45. Cascadă Bigăr se află în Valea Minisului, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN57B ș la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator.

Din București până la Cascada Bigăr sunt circa 452 de kilometri

Din dreptul cascadei Bigăr se intră în rezervația naturală. Cascada se află la câțiva metri distanță de șosea. Aici există și un loc de popas pentru turiști.

Cascada Bigăr sau Cascada Coronini

Poți înainta, pe jos, circa 10 minute pentru a vedea de unde izvorăște apa-Peștera Bigăr. Izvorul Bigăr sau Izbucul Bigăr, cum i se mai spune, este unul puternic a cărei apă provine din subteran și trece prin peșteră ce îi poartă numele din Munții Aninei. Cascada Bigăr mai este cunoscută și sub denumirea de Cascada Coronini.

Apa este bogată în calcar și se varsă în răul Miniș de pe un prag stâncos de circa 8 metri înălțime, acoperit cu mușchi, formând celebra noastră cascadă. Apa iese de sub o stâncă ce are o înălțime de peste 50 de metri. Iarna, țurțurii de gheață ai cascadei formează un adevărat Palat de Cleștar.

Vizitarea izvorului Bigăr și a grotei costă 5 lei

Cei care vor să vadă mai multe obiective turistice în zonă și să afle mai multe povești și legende interesante plătesc o taxă modică. Apa este foarte curată și este potabilă.
Până la izvor se urcă pe o potecă stâncoasă, apoi se ajunge la un podeț de lemn peste râu și ajungi la peșteră.

Cascada este extrem de frumoasă, la fel ca și celelalte obiective pe care le puteți vizită în zonă, însă să nu plecați la drum cu speranța că o veți vedea chiar așa cum se prezintă în mai toate imaginile care circulă pe internet înțelegând faptul că fotografiile au fost „ușor” prelucrate.

Cascada Bigăr e considerată una dintre cele mai spectaculoase din lume

Despre frumusețea cascadei au scris și jurnaliștii de la Huffington Post, ce s-au declarat fascinați de ea, căderea de apă fiind, după părerea lor, una dintre cele mai neobişnuite şi mai spectaculoase din lume.

Peisajul ieşit din comun este creat de un izvor subteran care curge peste o stâncă acoperită de muşchi. Căderea de apă face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi, din anul 2000, a fost declarată arie protejată de interes naţional, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (n.r Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii).

Apa Cascadei Bigăr este bogată în calcar

Cascada este formată de izbucul Bigăr, un izvor subteran puternic, cu activitate intermitentă, care funcţionează pe principiul sifonului. Când apa adunată într-un gol carstic atinge nivelul cotului sifonului, iese brusc la suprafaţă. La mică distanţă de izvor, apa bogată în calcar se varsă în râul Miniş, de pe o stâncă acoperită de muşchi, formând o cascadă de tuf calcaros.