16.3 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

Top 3 alimente benefice pentru ficat. Pot inclusiv reduce efectul nociv al alcoolului și medicamentelor

Must Read

Ficatul este, fără doar și poate, un organ vital, dar multe dintre obiceiurile noastre îl afectează, din păcate. Vestea bună, însă, este că există unele alimente benefice pentru ficat, iar consumul acestora ne poate îmbunătăți sănătatea per total.

Ficatul prelucrează, în general, substanțele pe care noi le ingerăm, astfel că substanțele bune, nutritive, ajută acest organ.

La fel de adevărat este, însă, că ficatul suferă din cauza substanțelor nesănătoase, cum ar fi alcoolul, grăsimile în exces sau tutunul.

Totodată, și unele medicamente pot avea efecte nefaste asupra ficatului.

Potrivit unor studii, creșterea aportului de legume, dar nu și de fructe, scade riscul de cancer de ficat. Iar impactul consumului de legume este important. Riscul de cancer de ficat scade cu 8% pentru fiecare creștere cu 100 de grame pe zi a aportului de legume.

Alimente benefice pentru ficat

Cele mai importante cinci categorii de alimente care ajută la menținerea sănătății ficatului sunt următoarele:

Legumele, în special cele verzi

Salata verde, spanacul, rucola, andivele, sparanghelul, pătrunjelul, frunzele de țelină, castraveții, broccoli-ul, dovlecelul, varza de Bruxelles, varza Kale etc. conțin antioxidanți de cea mai bună calitate care ajută la protejarea și regenerarea celulei hepatice. E indicat să se consume o salată generoasă de crudități la mesele principale care conțin carne sau brânză, pentru a scădea absorbția grăsimilor.

Fructele de pădure

Fragii, murele, zmeura, coacăzele, căpșunile, măceșele conțin fitonutrienți care ajută la protecția ficatului de atacul radicalilor liberi formați ca urmare a agresiunilor toxinelor din mediul înconjurător asupra celulei hepatice. Aceste fructe sunt ideale pentru micul dejun, ca gustări între mese, ori pe post de desert, în loc de ceva dulce, pentru reenergizare.

Peștele

Alimente bune pentru ficat sunt și peștii, mai ales peștele gras de tipul somonului, macroului, păstrăvului sau heringului ori ficatul de pește, deoarece conțin acizi graşi Omega 3 care protejează organele interne. E indicat ca peștele să fie consumat alături de o garnitură generoasă de legume proaspete sau preparate la abur.

Sursa foto: Pexels