22.4 C
Iași
sâmbătă, iunie 22, 2024

Atenție șoferi! Care este problema de sănătate care te poate lăsa fără permis de conducere

Must Read

Atenție șoferi! Potrivit legislației în vigoare, există o problemă medicală care te poate lăsa fără permis de conducere.

Conform prevederilor din Ordinul 1162/2010, cei care solicită eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere trebuie să satisfacă anumite criterii referitoare la acuitatea vizuală, fără de care nu își por reînnoi permisul de conducere.

Acuitatea vizuală minimă conform Ordinului 1162/2010 presupune că solicitantul trebuie să aibă o acuitate vizuală de cel puțin 0,8 la ochiul cu cea mai bună vedere și de cel puțin 0,1 la celălalt ochi, fie fără corecție, fie cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor de contact.

Atenție șoferi! Care sunt cerințele prevăzute de Codul Rutier pentru eliberarea sau reînnoirea permisului

Corecția vizuală trebuie să fie realizată fie prin ochelari cu dioptrii de maximum plus 8, fie cu lentile de contact, în cazul în care este necesară.

Pe lângă acuitatea vizuală, Codul Rutier impune și cerințe referitoare la câmpul vizual al șoferilor.

Câmpul vizual orizontal al șoferului trebuie să fie de minimum 160 de grade la ambii ochi, incluzând o extensie de cel puțin 70 de grade în stânga și în dreapta, precum și de 30 de grade în sus și în jos.

Persoanele cu deficiențe de sensibilitate la contrast sau care suferă de diplopie nu sunt eligibile pentru eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere conform acestor reglementări.

Depresia te poate lăsa fără permisul de conducere

Depresia este o altă afecțiune care, indirect, te poate lăsa fără carnet. Majoritatea medicamentelor utilizate în tratarea acestei afecțiuni conțin substanțe cu efect psihoactiv sau psihotrop. Aceste medicamente alterează capacitatea șoferului de a reacționa și îi scade atenția. De aceea, lege interzice conducerea unei mașini celor care folosesc astfel de tratamente.

Ce documente trebuie să conțină dosarul de înscriere la școala de șoferiCe documente trebuie să conțină dosarul de înscriere la școala de șoferi categoria B și de unde poți să le obții:Cartea de identitate, în original și în copie;Cazierul judiciar – îl obții de la orice secție de poliție din orașul unde locuiești, însă va trebui să conțină mențiunea ”Examen auto”;Adeverinta de la medicul de familie cu mentiunea “Apt pentru scoala de soferi”;Avizul psihologic – îl obții în urma unui consult la orice cabinet individual autorizat de Colegiul Psihologilor din România;Fișa medicală permis auto – ți se eliberează, în urma unui consult, de către orice unitate medicală acreditată pentru eliberarea acestui tip de fișă pentru permisul auto, care este autorizată de Direcția de Sănătate Publică.