17.4 C
Iași
vineri, iulie 26, 2024

Orașul superb din România care ascunde clădiri de sute de ani și monumente incredibile. Cum poți ajunge acolo

Must Read

Sighișoara este un loc cu o încărcătură istorică deosebită care păstrează farmecul medieval încă viu, fiind unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România.

Sighișoara este mult mai mult decât o simplă destinație de vacanță, este un loc aparte, ce te poartă cu gândul într-o altă epocă, într-o altă lume, demult apusă.

Sighișoara sau “Perla Medievală a României” este situată în inima Transilvaniei, la 120 de km de Brașov și 55 km de Târgul-Mureș și este printre puținele orașe medievale care există în lume în momentul de față dar și singurul oraș bine păstrat și populat din România.

„Sighișoara este un oraș săsesc, ospitalier, sănătos și harnic așezat parte în șes, la poalele unui deal, parte chiar pe deal, cu clădiri până sus pe culme, unde este un castel. Această cetate este mai degrabă grațioasă, decât fortificată. Ea găzduiește o școală cu elevi și cu învățători eminenți, întreținuți de comunitatea locală. Orașul este destul de bine apărat împotriva unui atac prin surprindere. Dealul este în întregime din tuf și plin de peșteri în care, după mărturia celor mai bătrâni și mai de bază localnici se adăpostesc și se păstrează cereale cât se poate de bine”, scria Giovanni Andrea Gromo, la 1566.

„În Sighișoara s-au dezvoltat meșteșugurile și comerțul, orașul ocupând locul al doilea după Sibiu (Hermannstadt) în ierarhia celor Șapte Scaune. Localitatea întreținea relații foarte bune cu voievozii țărilor vecine, iar patriciatul sighișorean a dat, în secolul XV, personalități marcante la nivel supraregional”, scrie Arne Franke în volumul Cetăți medievale din sudul Transilvaniei – Zece trasee culturale.

Sighișoara este cea mai mare cetate medievală din Europa care a fost locuită fără întrerupere

Sighișoara este cea mai mare cetate medievală din Europa care a fost locuită fără întrerupere. Începând cu anul 1999 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Arhitectura clădirilor din Sighișoara are influență germană, acest stil regăsindu-se în orașe vechi din Germania cum ar fi Rothenburg sau Nuernberg.

Sighișoara, un oraș vizitat de mii de turiști

Printre atracțiile Sighișoarei, cetatea medievală vizitată anual de mii de turiști, se numără câteva monumente arhitectonice ce te duc înapoi în timp.

Turnul cu ceas. Acesta este situat chiar la intrarea în cetate, cu scop de apărare în vremurile medievale. Are o înălțime de 64 metri. Turnul cu ceas poate fi vizitat, ocazie cu care poți vedea și muzeul de istorie din interiorul lui.

Turnul fierarilor și turnul cizmarilor sunt alte două turnuri mai mici. În vremurile de demult, Sighișoara avea 14 turnuri (pentru fiecare breaslă câte unul). În ziua de azi mai există doar 9.

Scara acoperită sau Șcara Școlarilor a fost construită în 1654 de primarul orașului pentru a-i ajuta pe elevi să ajunga mai ușor la școala din Deal. În prezent, scara are 175 de trepte.

Casa Vlad Dracul. În prezent, acest loc este restaurant, însă legendele spun căp ar fi locul în care s-a născut Vlad Tepeş.