Sărbătoarea de Rusalii este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox și marchează evenimentul biblic al Pogorârii Sfântului Duh peste apostoli și întemeierea Bisericii creștine.
Acest eveniment este descris în Noul Testament, în Cartea Faptelor Apostolilor. Conform tradiției creștine, după înălțarea la cer a lui Isus Hristos, Sfântul Duh a coborât peste apostoli sub forma unor limbi de foc și a dat început misiunii lor de a propovădui Evanghelia în toată lumea.
În 2024, Rusaliile ortodoxe se sărbătoresc pe data de 23 iunie. Prima zi de Rusalii pică întotdeauna într-o duminică, exact a și sărbătoarea Paștelui, iar în cea de-a doua zi de Rusalii, lunea, se sărbătorește Sfânta Treime.
Rusaliile sunt marcate la 50 de zile de la data Paștelui și la 10 zile de la Înălțarea Domnului. În popor, sărbătoarea mai este cunoscută și ca Cincizecimea sau Duminica Mare, pentru că, odată cu ea, se încheie și ciclul pascal: Învierea, Înălțarea și Pogorârea Duhului Sfânt.
Rusalii 2024. Tradiții și obiceiuri
În credința populară precreștină se spune că Rusaliile ar fi niște ființe fantastice care umblă prin văzduh și care îi pedepsesc pe cei care nu le respectă ziua. De aceea, credincioșii folosesc ramuri verzi de nuc sau de tei pentru că se crede că aceste plante ar alunga spiritele rele. Păstrate peste vară, rămurelele apără ogorul și gospodăria de grindina și de furtunile care le-ar putea nimici.
Conform superstițiilor, Rusaliile, denumite în popor ”iele”, stau în acele zile pe lângă izvoare și ademenesc oamenii cu cântecul lor. Cei care se opresc să le asculte și se prind în horă cu ele se îmbolnăvesc și întră într-un fel de transă, din care nu pot fi scoși decât prin anumite descântece.
În anumite zone din țară se crede că cei atinși de iele pot fi vindecați de cântecele călușarilor. Grupuri de băieți cutreieră prin sate, cântând și jucând. Mai mult, se crede că oamenii bolnavi care sunt colindați de călușari se vindecă. În Oltenia, tinerii călușari sunt întâmpinați de Rusalii, conform tradiției, cu frunze de nuc, pelin, usturoi și sare.
De Rusalii, potrivit tradițiilor străvechi, nu este bine să te cerţi, pentru că vei avea probleme de sănătate. De aseamenea, nu trebuie să mergi la scăldat în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec. Nu trebuie să te urci în copaci sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă. Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, ești în pericol să cazi sub puterea Ielelor.