32.4 C
Iași
vineri, iulie 19, 2024

Când începe postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Ce este complet interzis să faci

Must Read

Sfinții Apostoli Petru și Pavel se sărbătoresc, în fiacre an, pe data de 29 iunie. Însă, perioada în care are loc Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel depinde data la care are loc sărbătoarea Învierii Domnului (Paștele ortodox).

Potrivit crestinortodox.ro, în acest an, postul celor doi sfinți începe pe 24 iunie 2024 și se va încheia pe 28 iunie 2024, înainte de sărbătoara Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Astfel, postul Sfinților Petru și Pavel va dura cinci zile.

Cine au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sfântul Apostol Petru era pescar din Betsaida, la Marea Galileei, şi se numea Simon înainte de a se întâlni cu Domnul. Era frate cu Sfântul Apostol Andrei, a fost cel mai vârstnic dintre ucenici şi deseori vorbea în numele tuturor Apostolilor.

Sfântul Apostol Pavel a fost învăţat, fariseu şi rabin în religia evreilor, ucenic al lui Gamaliel şi cunoscător al întregii învăţături din vremea sa. Se numea Saul înainte de a veni la credinţă şi era de origine din Tarsul Ciliciei. Împuternicit de sinedriul din Ierusalim, el persecuta pe cei ce mărturiseau credinţa în Hristos şi Învierea Lui. Pe când călătorea spre cetatea Damascului, pentru a prinde pe creştinii de acolo, Saul a văzut pe Domnul, Care i S-a arătat în chip minunat. Din acel moment a crezut în Iisus Hristos și s-a botezat, lăsând rătăcirea în care trăise până atunci.

Ce să nu să faci niciodată în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Tradiții și obiceiuri

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel este unul uşor de ţinut. Lunea, miercurea şi vinerea se mănâncă fără ulei, marţi şi joi este dezlegare la untdelemn, iar sâmbătă şi duminică este dezlegare la Peşte (pentru anii în care durează mai mult).

Dacă un sfânt cu cruce neagră pică miercuri sau vineri, atunci se dă dezlegare la vin şi ulei. Dacă sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel pică într-o zi de miercuri sau de vineri, se face şi dezlegare la peşte.

Pe întreaga durată a postului, nu se fac nunți. Prin ținerea acestui post se cinstesc și darurile Sfântului Duh, care s-au coborât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, de aceea, în vechime, această perioadă se mai numea și „Postul Cincizecimii”.