32.4 C
Iași
vineri, iulie 19, 2024

Urmează o nouă minivacanță pentru români. Când vor avea angajații 4 zile libere

Must Read

Românii vor avea peste câteva săptămâni o nouă minivacanță. Mai exact, angajații din România se vor putea bucura de o nouă zi liberă de la stat ceea ce va duce la un weekend prelungit.

Mai mult decât atât, bugetarii se vor bucura chiar de patru zile libere comsecutive deoarece guvernul a decis ca ziua de vineri să fie liberă pentru a crea punte cu weekendul.

Așadar, când vor avea bugetarii 4 zile libere? Sărbătoarea de Sfânta Maria este, de ceva ani, zi liberă de la stat, așadar și în 2024 va fi liberă. Și pentru că în acest an pică într-o zi de joi, ziua de vineri va fi și ea liberă pentru bugetari, ceea ce înseamnă o vacanță de 4 zile.

Cei care lucrează în mediul privat nu vor fi atât de fericiți, aceștia beneficiind de liber doar în ziua de 15 august.

Ce spune Codul Muncii despre zile libere legale

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Potrivit Codului Muncii, angajații cu locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii nu pot beneficia de aceste zile libere, însă vor beneficia de compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, angajaţii români beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Ce zile libere mai au românii în 2024

Iată care sunt zilele libere legale pe care le mai au românii în 2024:

joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria);vineri, 16 august – zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile);sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei;duminică, 1 decembrie – Ziua Națională;miercuri, 25 decembrie – Crăciunul.