34.4 C
Iași
duminică, iulie 27, 2025

Începerea Postului Crăciunului 2024: Tradiții și Obiceiuri de Lăsata Secului

Must Read

Postul Crăciunului 2024 începe acum! De-a lungul istoriei, românii au păstrat diverse tradiții și obiceiuri asociate cu Lăsata Secului.

În 2024, Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului se va celebra pe 14 noiembrie, iar postul va începe pe 15 noiembrie. Aceasta reprezintă o perioadă de 40 de zile dedicată pregătirii pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, un moment plin de lumina, bucurie și liniște sufletească.

Lăsata Secului marchează încheierea obiceiurilor culinare specifice, deschizând astfel calea pentru începutul Postului Nașterii Domnului, cunoscut și sub numele de Postul Crăciunului. În această zi, credincioșii se pregătesc atât spiritual, cât și fizic, renunțând la anumite alimente și începutând o perioadă de rugăciune.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului

În seara de Lăsata Secului, românii organizează o masă festivă, bogată în delicii specifice acestui moment, având în vedere că este ultima seară în care pot savura preparate „de dulce”. Sarmalele, fripturile, prăjiturile și plăcintele sunt nelipsite de la mese în această seară.

În contextul în care pe 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, resturile de mâncare sunt aruncate spre răsărit, pentru a împiedica păsările să distrugă recoltele în anul următor. Când oamenii aruncă oasele și resturile, ei pronunță: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite.”

În unele zone ale țării, se aprind focuri mari cu scopul de a purifica familia. La lăsarea serii, focurile se aprind pe dealuri pentru a curăța locul și a alunga spiritele rele.

Rugăciunea rostită de Lăsata Secului

”Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristos, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”