31 C
Iași
sâmbătă, iunie 22, 2024

Vulcan inactiv de 110 ani erupe

Must Read

Nord-estul Nicaraguei a fost acoperit miercuri de un strat de nisip și cenușă, rezultat în urma celei mai mari erupții a vulcanului Momotombo, care a fost inactiv mai mult de un secol.

imageResizeVulcanul are o înălțime de aproape 1.300 m și este situat în nordul unui lac, la aprox. 100 km de Managua. El nu a mai înregistrat nicio erupție din anul 1905, iar cea de miercuri a venit pe neașteptate, extrem de puternică și surprinzătoare pentru oamenii de știință.

Coloana de fum a atins 8.000 m înălțime și a fost urmată de o explozie la fiecare 4 secunde. Aceste informații au fost transmise de Institutul Nicaraguan de Studii Teritoriale. Cenușă, nisip și lavă au explodat din vulcan cu o forță impresionantă.

Există cel puțin zece comunități din apropierea vulcanului care sunt afectate, însă nu s-a decretat stare de urgență, pentru că, spun autoritățile, efectele nu sunt atât de grave. Oamenii sunt rugați, totuși, să fie pregătiți de evacuare și să își strângă din case doar obiectele strict necesare.

Localnicii sunt speriați de posibilele urmări ale erupției. Un bărbat a declarat că „în primul rând este cenușa, care afectează animalele, însă cutremurele ne sperie pe noi. Cei bătrâni au prins erupția din 1905, cea mare”.

Erupția din 1905 a fost precedată de una și mai puternică, din 1886, care a distrus complet zonele din împrejurimi, acoperind de întuneric Nicaragua timp de 23 de zile, potrivit Institutului de Studii Teritoriale.