1.4 C
Iași
miercuri, decembrie 4, 2024

Victoria lui Călin Georgescu a dus la prăbușirea Bursei. Costurile de împrumut pentru România sunt pe cale să crească.

Must Read

Rezultatul alegerilor pentru Călin Georgescu, susținut de Rusia, a provocat o cădere abruptă a Bursei. Costurile de împrumut pentru România sunt pe cale să crească. După ce candidatul independent Călin Georgescu a obținut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, indicele bursier a început să scadă dramatic.

Victoria lui Călin Georgescu, filorus, a dus la prăbușirea Bursei. Costurile de împrumut ale României vorățări. După ce a câștigat primul tur cu 22,38% din voturi, piața a intrat în colaps, toți indicatorii bursieri fiind în degringoladă.

Georgescu are peste 2 milioane de voturi și un avans considerabil de 300.000 de voturi față de următorul candidat. Evenimentele actuale ilustrează ce ar putea însemna un eventual președinte pro-rus, putinist, și anti-european. Deocamdată, aceste reacții sunt pur emoționale pe piețe.

Rezultatul lui Călin Georgescu a dus la o prăbușire a Bursei. Costurile de împrumut ale României vor crește.

Bursa a reacționat imediat, toți indicatorii aflându-se în teritoriu negativ. Singura companie mare de la BVB care se menține neutrală pare a fi Transgaz, în timp ce restul companiilor se confruntă cu pierderi, iar Premier Energy a înregistrat un modest plus de 0,20, conform Economica.net.

Pentru a înțelege mai bine situația, trebuie să observăm indicii bursieri care continuă să scadă. De exemplu, indicele pieței locale de capital, BET, a continuat să scadă în ultimele 30 de minute, de la 1,45%, la 1,68%, la ora 11.30.

Asta înseamnă că, spre exemplu, o companie listată pe BET pierdea, la ora 11.30, 1,68% din valoarea acțiunilor sale. Cu alte cuvinte, dacă un acțiune a acelei companii costa 100 de lei, o pierdere de 1,68% înseamnă o diminuare de 1,68 lei pe fiecare acțiune.

Însă, scăderea continuă; în momentul redactării acestui articol, indicele BET căzuse la 1,72%. Aceasta nu este singurul impact negativ generat de apariția lui Călin Georgescu în prim-plan.

România se împrumută de pe piețele internaționale pentru a-și gestiona serviciul datoriei și pentru a obține fonduri necesare dezvoltării prin investiții.

De exemplu, la Bursa de la Luxemburg, România a emprumutat suma impresionantă de 75 de miliarde de euro în cadrul Programului Medium Term Note, cu maturitate pe 9 august anul viitor.

România a emis cinci categorii de obligațiuni la Bursa din Luxemburg. Dintre acestea, două sunt pe deficit, ambele conform Regulei S. Una are o valoare de 674.802.000 €, iar cealaltă de 1.482.704.000 $.

La prima, valoarea acțiunii a scăzut la 97%, iar la cea de-a doua a plonjat dramatic la 92%. Aceasta înseamnă că, atunci când investitorii achiziționează, prețul obligațiunilor aduce României pierderi, deoarece valoarea acestora scade, în detrimentul cuponului.

La Regula S în euro, cuponul este acum de 6%, iar la cel în dolari de 5,75%. Pierderile sunt colosale, iar acestea pot fi evaluate doar de Ministerul Finanțelor.

 

Despre autor: Florin Tomescu

Absolvent al FJSC în anul 2014, am colaborat cu diverse publicații de renume din România.