29.3 C
Iași
miercuri, iulie 17, 2024

Căscăm pentru că ne e somn. Și mai ce?

Must Read

Când vezi pe cineva căscând, înseamnă că îi este somn, nu? Greşit! Căscatul are cu totul şi cu totul alte cauze.


Căscatul este deseori asociat cu somnul sau cu plictiseala, dar oare asta să fie cauza lui? În majoritatea cazurilor, căscatul este înțeles greșit din limbajul corpului. Dacă ești într-o conversație și partenerul cască, îl vei percepe imediat ca fiind complet plictisit sau dezinteresat de tine. Și totuși…

lady-yawning-300x200

DE CE CĂSCĂM?

1. Căscatul reglează temperatura corpului.

Cercetătorii de la Universitatea Princeton au descoperit că acest fenomen reglează temperatura creierului şi previne supraîncălzirea. Căscatul răcoreşte creierul, în timpul procesului, aerul cald fiind înlocuit cu un aer mai rece.

2. Căscatul oxigenează organismul.

Căscatul ne ajută să eliminăm toxinele din corp şi să le în locuim cu oxigen proaspăt. Aşa se explică şi de ce căscăm atunci când suntem într-un spaţiu mic, ca un birou sau o clasă, şi suntem înconjuraţi de mai mulţi oameni, care consumă oxigenul din aer. Aşadar, organismul simte că trebuie să se împrospăteze, deci te face să caşti.

fetal-yawn2-300x227

3. Căscăm încă din burtica mamei.

Cercetătorii spun că, pentru un copil, căscatul este ceva involuntar, ca şi clipitul. O facem fără să vrem. Când deschidem gura larg şi inspirăm puternic, aproape inevitabil ne va veni să căscăm.

4. Căscatul este contagios.

Anumite studii au demonstrat că un căscat de bărbat este un pic mai lung decât căscatul unei femei. Majoritatea oamenilor cască la scurt timp după ce au văzut o altă persoană care a căscat. Când eşti cu colegii sau familia mimează un căscat, asigură-te că te-au văzut şi apoi urmăreşte ce se întâmplă. E aproape imposibil ca cineva să nu scape un căscat adevărat. Apropo, ai căscat vreun pic pe parcursul postării? Dacă da, atunci eşti una din acele persoane care cască doar gândindu-se la asta.


ŞTIAI CĂ…

  • pulsul îţi creşte cu 25% în timpul unui căscat?
  • un căscat durează aproximativ 6 secunde?
  • căscatul hipopotamului este de fapt un gest ameninţător?