-0.8 C
Iași
vineri, decembrie 6, 2024

Luăm angajatul ION și îi oferim un salariu brut de 2500 de RON lunar. Sună excelent?

Must Read

ION a primit 2500 de RON brut, dar a platit catre bugetele de stat 737 RON (Somaj 0.5%, CAS 10.5%, CASS 5.55%, Impozit 16%), cu alte cuvinte ION a primit un salariu NET (“in mana”) de 1763 RON (Sursa informatiei – calculatorsalariu.ro sau orice fluturas de salariu din Romania). Valoarea procentuala a impozitelor platite de catre romanul ION catre romanescul stat Roman este de 41.8%.

Dar… pentru ca angajatul ION sa primeasca 1763 RON Net (2500 brut), angajatorul (patronul) plateste separat catre bugetele statului 575 RON, de unde rezulta ca pentru angajatul ION, statul roman primeste la bugetele de stat suma de 1312 RON. Putem trage si o a doua concluzie: salariul complet al lui ION a fost 3075 RON, din care statul roman a “retras” un total de 1312 RON (sau 42.66% – vezi cresterea fata procentul mentionat anterior).

Pentru ca ION are masina, dupa salariu se duce la benzinarie sa faca “plinul” pentru luna care urmeaza – 150 RON. Din aceasta suma, statul primeste 24% TVA – sau mai bine zis: aproximativ 29 RON. Mergand mai departe, valoarea cumulata a taxelor, accizelor, si supraaccizelor platite de catre distribuitorul de combustibil catre stat, reprezinta aproximativ 50% – cu alte cuvinte, din cei 150 RON platiti pentru un “plin”, statul roman mai primeste inca 61 RON (aproximativ) in afara TVA. Total colectat la bugetul de stat: 90 RON (60%). Sursa: capital.ro
ION nu se simte prea bine, si are impresia ca va raci – pentru ca este un angajat model, nu vrea sa intre in concediu medical. Va trebui sa faca o oprire la farmacie, ce bine ca e una in Mall. 8 pliculete de Fervex, 10 RON. O cutie de ceai (bun), 15 RON. O cutie de Aspirin efervescent, 25 RON.

Total 50 RON, din care TVA 24% – 10 RON (aproximativ) colectat la bugetul de stat.

Odata ajuns la Mall, ION isi da seama ca nu a mai iesit cu prietena lui in oras, de cateva luni. Nici ieri nu a sunat-o. A ramas fara credit. Intra Ion la Vodafone si face o incarcare de 10 euro – aproximativ 50 RON cu tot cu adaosul comercial, din care TVA 24% – 10 RON (aproximativ) colectat la bugetul de stat.

Daca tot e aproape de Auchan si nu a mai iesit de mult in oras, ION intra la supermarket. Super oferta: doua sticle de vin la pret de una – 35 RON. Daca e, in seara asta pregateste el cina. Doua persoane: caserola cotlet de porc – 15 RON, cartofi 3 KG – 5 RON, salata de legume – 10 RON, Cofrag cu Oua – 10 RON, pachet guma orbit 3 RON, cutie preservative – 12 RON, deodorant – 10 RON, gel de dus – 10 RON (pentru ca asta este ideea lui ION cu privire la ce inseamna o seara romantica). Casierul face totalul: 110 RON, din care TVA 24% – 21 RON (aproximativ) colectat la bugetul de stat.
ION face un mic calcul in minte si realizeaza ca desi a plecat de la munca de doar 30 de minute, a cheltuit deja un total de 360 RON din care taxele colectate de catre statul roman (in doar 30 de minute) reprezinta aproximativ 130 RON (~36%). Suma ramasa in buzunar: 1403 RON.

Proprietarul ii va cere maine chiria – 800 RON (la care nu plateste ION impozit dar plateste proprietarul). ION va ramane cu aproximativ 600 RON pentru cheltuieli minore cum ar fi: mancare pentru restul lunii (30 de zile), electricitate, intretinere, abonamentul de internet. ION este ingrijorat ca va trebui sa schimbe 2 cauciucuri ale masinii, trebuie sa cumpere o pereche de ghete noi pentru mers la munca, si o geaca de iarna. Craciunul si Revelionul sunt peste doua saptamani, dar nu sunt o problema pentru ca sarbatorile astea au fost si anul trecut. In Ianuarie masina va avea inspectia anuala. Oricat vor costa toate astea enumerate mai devreme, din suma ramasa (600 RON), 24% TVA se va colecta la bugetul de stat; adica inca 115 RON (aproximativ).

Asta este momentul in care ION realizeaza ca dupa ce a platit deja taxe si impozite catre statul roman in valoare de 41.8% din venitul sau brut (2500 RON), ajunge sa mai plateasca suplimentar catre statul roman un total de cel putin inca 245 RON (aproximativ 25% din suma ramasa in buzunar dupa plata chiriei).

Tot acesta este momentul in care ION realizeaza ca starea lui de disperare si lipsa lui de speranta este justificata. Nu poate avea un viitor in care sa se poata casatori, sa-si poata cumpara o locuinta, sa intemeieze o familie. Ce ar putea sa ofere familie? Abia supravietuieste el singur. Si totusi, cei mai multi dintre oameni il vad ca fiind linistit, pentru ca are un loc de munca si o masina. Si totusi, e la un pas de a nu-si mai permite sa stea singur (31.5% dintre persoanele cu varste intre 18 si 34 de ani locuiesc inca in casa parintilor; 15% daca luam in calcul doar persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani). Asta este momentul in care ION isi da seama ca frica asta pe care o simte in interior este motivul pentru care incepe sa prezinte simptomele depresiei. Asta este momentul in care isi da seama de ce nu reuseste sa se odihneasca suficient pentru a performa la serviciu.

Mii de romani sunt in situatia de mai sus. Rezultatul unui sistem corupt care pune piedici si greutati incredibile celor care muncesc. Uneori, datoriile astea nu se mai pot plati, si sunt sute de cazuri ale unor tineri care au ramas fara case, cu datorii imense, datorita unui sistem bancar fara ghidare morala (ma face sa rad ca am scris banca si morala in aceeasi fraza), si a unui guvern care nu ajuta in niciun fel tinerii din Romania.

Bine-ati venit in Romania anului 2016 – calculele de mai sus sunt reale si corecte, dar sunt subiectul schimbarii, odata ce rata TVA se va reduce la 20% de la 1 ianuarie 2016!
Vestea buna, ION va ramane cu inca 25 RON (aproximativ) in buzunare.