18.2 C
Iași
vineri, iulie 18, 2025

Dan Capatos a fost la restaurant cu Călin Georgescu. Descoperă legătura surprinzătoare dintre ei: „Mi s-a părut un excentric în idei”

Must Read

Dan Capatos a discutat despre Călin Georgescu, candidatul surprinzător care a ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale. Jurnalistul a menționat că a avut câteva întâlniri cu el și că l-a perceput ca fiind o persoană carismatică.

Recent, Dan Capatos a comentat despre Călin Georgescu și imaginea sa controversată. Jurnalistul a observat carisma acestui candidat surpriză, adăugând că inteligența acestuia îl ajută să comunice eficient, deși nu este sigur de cât de profund poate să fie în tratarea subiectelor mai complexe.

„Am mâncat de vreo trei ori cu el, așa că îl cunosc de ceva vreme, datorită unei prietenii apropiate cu cineva care este bun prieten cu el. Probabil că se vor ivi și alte detalii. El este exact așa cum l-au cunoscut cei care îl știau înainte de turul doi. Vor fi multe comentarii despre el. Sunt convins că, de acum înainte, întreaga Românie va ajunge să îl cunoască, într-un fel sau altul. Fiecare își va forma o opinie despre el. Însă cei care au avut ocazia să îl cunoască sau să-l urmărească au o teorie, care m-a impresionat și pe mine. Când am stat cu el la masă, adus de acest prieten, i-am spus: „Mânca-ți-aș gura ta, bă. Eu am fost prieten cu Pavel Coruț”. L-am comparat cu Pavel Coruț al vremurilor noastre, cu ideile sale intrigante.

Pavel Coruț spunea că suntem centrul lumii, că suntem cei mai șmecheri. N-am crezut niciodată în asemenea teorii. Am avut ocazia să-l cunosc pe Pavel Coruț, să petrec timp cu el. Am participat la înmormântarea generalului Gușă în acea perioadă când făceam presă serioasă. Am avut ore întregi de discuții și îi repetam că nu cred în toate acestea. Nu cred, și nici acum nu cred, că suntem centrul lumii. Dacă am fi fost, s-ar fi văzut.

Nu știu ce concepții are, pentru că în câteva întâlniri scurte nu am reușit să-mi formez o impresie clară despre el. Mi s-a părut un excentric în idei. „Noi suntem, domne, foarte multe idei”. Eu vin dintr-o familie de preot, dar nu mă identific cu ideea „Crede și nu cerceta”. Când încep să pui întrebări, pentru că evoluăm ca societate, nu vreau ca oamenii să creadă că devin necredincios. Dar am întrebări și când încerci să-ți pui întrebări la care nu găsești răspunsuri, ți se spune: „Crede și nu cerceta, va fi bine, nu știu ce”. Bine, cred în Dumnezeu, dar aș vrea și răspunsuri. Cred, dar aș vrea să și cercetez.

Nimeni nu s-a întors de dincolo să ne spună: „Da, am stat cu Bărbosul la masă”. Nu avem toți ochii acoperiți ca să nu vedem realitatea. Mi s-a părut că el rostogolește idei, nu neapărat deranjante, dar nu mi s-a părut un om care să te facă să te simți în pericol. În nicio circumstanță nu mi s-a părut că el vrea să ne bage în război sau să ne dezvăluie legăturile cu rușii. Mie mi se pare că ar încerca să fie un tip de Orban al României, având în vedere interesul nostru.

Vorbind despre întrebările pe care ar trebui să și le pună oamenii, un jurnalist trebuie și mai mult să conteste, să caute răspunsuri la informațiile primite. Cred că, dacă s-ar angaja în această direcție, nu ar fi un lucru rău.

Nu sunt împotriva lui, nici împotriva doamnei Lasconi. Cred că, dacă cineva o va consilia bine, poate deveni un președinte mai bun decât cei cu care ne-am confruntat până acum. Faptul că ar fi o premieră să avem o femeie președinte este ceva semnificativ, având în vedere că și americanii au eșuat în acest demers.

Reiterând, nu am o opinie extremă pro sau contra niciunui candidat. Însă, dacă vorbești despre el, nu cred că va distruge țara.

Nu am aprofundat în cunoștințele despre personalitatea lui, căci nu am pretenția să fac asta. L-am cunoscut, am avut niște întâlniri scurte.

Dacă va reuși să fie un „Orban românesc”, consider ideea interesantă. Admir modul în care Orban menține un echilibru în țara sa, având în vedere condițiile diferite de care se bucură. De ce să nu putem și noi să facem același lucru? E un lucru rău? Nu cred că nimeni nu vrea să ne îndreptăm spre ruși. Am văzut cum arată relația cu ei timp de 50 de ani. Eu nu pot fi suspectat de vreo afinitate pentru Est. Dar asta nu înseamnă că nu putem observa și greșelile Occidentului.

Astfel, dacă putem evita erorile lor și să avem o relație decentă cu Estul, putem progresa. Nu cred că este o direcție atât de tristă. În ceea ce o privește pe Elena Lasconi, și în cazul ei am o opinie. Poate deveni un președinte bun dacă va beneficia de consiliere potrivită.

Este o doamnă care poate avea o influență pozitivă, dar este evident că urmează două doctrine diferite. Ea are o orientare progresistă, un curent care începe să deranjeze opinia publică. Când mă refer la „normal”, mă refer în special la orientările sexuale. Nu mi se pare normal să ni se impună anumiți standarde, exact cum eu nu mă duc să defilez pe stradă cu soția mea pentru a-mi declara orientarea. Ideea este că este o diversitate, dar nu trebuie să fie impusă.

Am prieteni de diferite orientări sexuale, dar nu am avut niciodată probleme cu ei. De ce trebuie să ne impună aceste idei? Forțele din spatele doamnei Lasconi tind spre această direcție. Cred că la o parte a populației această insistență devine un pic enervantă, dar în rest, desigur, suntem cu NATO și UE, nu avem altă opțiune.

Societatea este extrem de polarizată în acest moment”, a spus Dan Capatos într-un podcast iAmNews.

Am absolvit FJSC în 2014 și am scris pentru diverse publicații cunoscute în România.